Zupa gulaszowa z kurczakiem

Szybka zupa gulaszowa z kurczakiem

Zupa gulaszowa na bazie mięsa z ud kurczęcych, pomidorów i dużej ilości aromatycznych ziół.

Składniki

  • 300 ml bulionu drobiowo - warzywnego (lub rosołu)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 400 g mięsa z ud kurczaka (można kupić już oddzielone)
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • opcjonalnie: ostra papryka
  • dodatek: ugotowane ziemniaki
4 porcje

Wyposażenie

  • garnek

Instrukcja

  • Przygotujmy bulion. Tutaj znajdziesz przepis na mój ulubiony bulion
  • Oddzielone mięso z ud kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebule, chwilkę smażymy.
  • Na patelnię dodajemy mięso z kurczaka, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę suszonego oregano i smażymy przez około 4-5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. Dusimy przez chwilę aż papryka lekko zmięknie.
  • Następnie całość przelewamy ostrożnie do większego garnka, dodajemy 300 ml bulionu, 400 ml passaty pomidorowej, dodajemy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i dusimy ok. 40 minut aż mięso będzie delikatne i zacznie się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Ja doprawiam jeszcze ostrą papryką. Serwuję z ziemniakami.
    Zupa gulaszowa z kurczakiem
5 from 1 vote

Notes

Szybsza wersja gulaszu - tym razem z mięsem z ud kurczaka. Wyśmienite, szybkie i sycące danie.
 
 

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: węgierska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz