
Zupa gulaszowa na bazie mięsa z ud kurczęcych, pomidorów i dużej ilości aromatycznych ziół.
Składniki
- 300 ml bulionu drobiowo - warzywnego (lub rosołu)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 400 g mięsa z ud kurczaka (można kupić już oddzielone)
- 2 białe cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- opcjonalnie: ostra papryka
- dodatek: ugotowane ziemniaki
Wyposażenie
- garnek
Instrukcja
- Przygotujmy bulion. Tutaj znajdziesz przepis na mój ulubiony bulion
- Oddzielone mięso z ud kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebule, chwilkę smażymy.
- Na patelnię dodajemy mięso z kurczaka, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę suszonego oregano i smażymy przez około 4-5 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. Dusimy przez chwilę aż papryka lekko zmięknie.
- Następnie całość przelewamy ostrożnie do większego garnka, dodajemy 300 ml bulionu, 400 ml passaty pomidorowej, dodajemy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i dusimy ok. 40 minut aż mięso będzie delikatne i zacznie się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Ja doprawiam jeszcze ostrą papryką. Serwuję z ziemniakami.
Notes
Szybsza wersja gulaszu - tym razem z mięsem z ud kurczaka. Wyśmienite, szybkie i sycące danie.
Komentarze