
Zupa grochowa na wędzonce. Sycąca, gęsta i aromatyczna.
Składniki
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 300 g żeberek wędzonych
- 1 wędzona kiełbasa
- 2 mniejsze marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie: natka pietruszki do przyozdobienia
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Dzień wcześniej 1 szklankę grochu przesypać do miski zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
- Na następny dzień: na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zrumienić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić razem.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć chwilkę z cebulą. Następnie całą zawartość patelni przelać do garnka, dodać 2 litry wody, obrane i pokrojone w plastry 2 marchewki. Doprawić solą, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut aż warzywa lekko zmiękną.
- Następnie dodać pokrojone w paski żeberka, odcedzony z wody groch i 1 łyżkę suszonego majeranku. Gotować razem ok. 1 - 1:15h aż groch zmięknie i rozpadnie się.
- Około 20 minut przed końcem dodać pokrojoną w plastry wędzoną kiełbasę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Lubię dodać na koniec natkę pietruszki, ale to już kwestia upodobania:)
Notes
Pyszna, sycąca i pachnąca wędzonką zupa grochowa. Bardzo sycąca i pełna smaku.
Komentarze