Zupa grochowa

Zupa grochowa

Zupa grochowa na wędzonce. Sycąca, gęsta i aromatyczna.

Składniki

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 300 g żeberek wędzonych
  • 1 wędzona kiełbasa
  • 2 mniejsze marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: natka pietruszki do przyozdobienia
8 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Dzień wcześniej 1 szklankę grochu przesypać do miski zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
  • Na następny dzień: na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zrumienić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić razem.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć chwilkę z cebulą. Następnie całą zawartość patelni przelać do garnka, dodać 2 litry wody, obrane i pokrojone w plastry 2 marchewki. Doprawić solą, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut aż warzywa lekko zmiękną.
  • Następnie dodać pokrojone w paski żeberka, odcedzony z wody groch i 1 łyżkę suszonego majeranku. Gotować razem ok. 1 - 1:15h aż groch zmięknie i rozpadnie się.
  • Około 20 minut przed końcem dodać pokrojoną w plastry wędzoną kiełbasę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Lubię dodać na koniec natkę pietruszki, ale to już kwestia upodobania:)
    Zupa grochowa
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna, sycąca i pachnąca wędzonką zupa grochowa. Bardzo sycąca i pełna smaku.

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz