Zupa grochowa z chorizo

Zupa grochowa z chorizo

Bardzo aromatyczna zupa grochowa z chorizo. Pyszna i sycąca. Chorizo nadaje zupie niesamowity aromat i smak.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowo - warzywnego
  • 200 g grochu łuskanego
  • 1 biała cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki 30%
6 porcji

Instrukcja

  • Groch namoczyć przez noc.
  • Ugotować bulion. Tutaj znajdziesz przepis na bulion. Do grochowej pozostawiam warzywa tj.: marchewka, pietruszka. Z pozostałych warzyw i mięsa możesz przygotować kotleciki drobiowo - warzywne.
  • Namoczony przez noc groch odsączyć z wody, dodać do bulionu.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić, następnie pokrojone w plastry i na pół kiełbaski chorizo i posypać łyżką oregano. Ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę dodać do kiełbaski, wszystko razem chwilkę podsmażyć. Następnie dodać całość do bulionu. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Gotować do miękkości warzyw i grochu. Do gotowej grochówki dodaję 2 łyżki śmietanki 30%, ale to opcjonalnie dla tych co lubią.
    Zupa grochowa z chorizo
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i sycąca zupa grochowa z kiełbaskami chorizo. Kiełbaski chorizo nadają zupie cudowny aromat i smak.

Podsumowanie

Course: Obiady, zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz