
Bardzo aromatyczna zupa grochowa z chorizo. Pyszna i sycąca. Chorizo nadaje zupie niesamowity aromat i smak.
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowo - warzywnego
- 200 g grochu łuskanego
- 1 biała cebula
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 łyżeczka oregano
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki 30%
Instrukcja
- Groch namoczyć przez noc.
- Ugotować bulion. Tutaj znajdziesz przepis na bulion. Do grochowej pozostawiam warzywa tj.: marchewka, pietruszka. Z pozostałych warzyw i mięsa możesz przygotować kotleciki drobiowo - warzywne.
- Namoczony przez noc groch odsączyć z wody, dodać do bulionu.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić, następnie pokrojone w plastry i na pół kiełbaski chorizo i posypać łyżką oregano. Ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę dodać do kiełbaski, wszystko razem chwilkę podsmażyć. Następnie dodać całość do bulionu. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Gotować do miękkości warzyw i grochu. Do gotowej grochówki dodaję 2 łyżki śmietanki 30%, ale to opcjonalnie dla tych co lubią.
Notes
Pyszna i sycąca zupa grochowa z kiełbaskami chorizo. Kiełbaski chorizo nadają zupie cudowny aromat i smak.
Komentarze