Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Pyszna, sycąca i szybka zupa gołąbkowa - cóż chcieć więcej? Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań. Zachęcam również do subskrypcji kanału na Youtube.

Składniki

  • 1 mała młoda kapusta (poza sezonem dobrze sprawdza się kapusta pekińska)
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 biała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki ryżu jaśminowego
  • ¾ łyżki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • wg uznania: koperek
  • bulion lub woda
10 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Warzywa myjemy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pora. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy na patelnię. Chwilkę razem dusimy.
  • Następnie dodajemy 500g mielonego mięsa, pokrojoną kapustę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ¾ łyżki wędzonej papryki i 1 łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do miękkości kapusty.
  • Następnie przekładamy całość do większego garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy 2-3 łyżki ryżu jaśminowego, 1 puszkę pomidorów, 100g śmietanki 30%, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ryżu.
    Zupa gołąbkowa
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Zupa gołąbkowa króluje u nas co roku, gdy pojawia się młoda kapusta. W ciągu roku można spokojnie zamienić na kapustę pekińską.

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 50 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz