Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Pyszna i sycąca zupa fasolowa. Fasolę należy zalać wodą dzień wcześniej. Najlepiej, aby moczyła się przez całą noc.

Składniki

  • 200 g fasoli (duża Jaś)
  • 1,5 litra bulionu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
8 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Dzień wcześniej namocz fasolę i pozostaw tak przez noc. Fasola będzie pęcznieć i wchłonie sporo wody. Zawsze można ją podlać wodą w razie potrzeby.
  • Warto też wcześniej przygotować bulion. Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na bulion
  • Po nocy odlać pozostałą wodę, fasolę opłukać i przesypać do dużego garnka i zalać 1,5 l domowego bulionu. Z bulionu przyda się nam ugotowana marchewka, odstaw ją na potem. Z mięsa z bulionu i pozostałych warzyw można zrobić kotleciki drobiowe.
  • Dodać 3 listki laurowe i 3 - 4 ziela angielskie. Zupę przykryć pokrywką i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, uchylić przykrywkę i na małym ogniu gotować ok. 40 minut.
  • Po tym czasie na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie obrać i umyć ziemniaki, również pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć z cebulką. Całą zawartość patelni wraz z masłem dodać do zupy.
  • Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie dodać ugotowaną w bulionie i pokrojoną w plastry marchewkę.
  • Podwędzaną kiełbasę pokroić w plastry dodać do zupy.
  • Następnie dodać płaską łyżeczkę słodkiej papryki lub wędzonej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę suszonego majeranku oraz soli i pieprzu do smaku.
  • Chwilkę pogotować razem na małym ogniu.
    Zupa fasolowa
5 from 2 votes

Notes

Zupa fasolowa jest pełna smaku dzięki połączeniu warzyw fasoli i podwędzanej kiełbaski. Do tego bardzo sycąca i zdrowa.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz