Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Pyszna zupa dyniowa z suszonymi pomidorami, imbirem i kurkumą. Pyszna i rozgrzewająca. To moja ulubiona zupa dyniowa. Nie rezygnuj z suszonych pomidorów, nadadzą one pysznego lekko kwaskowego posmaku i będą świetnym wykończeniem.

Składniki

  • 800 g dynii (waga po obraniu)
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6-7 suszonych pomidorów

Do ozdobienia zupy

  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 garść mieszanki ziaren
8 porcji

Wyposażenie

  • blender
  • wok lub duża patelnia

Instrukcja

  • Dynię obrać, pokroić na kawałki, odstawić.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, zeszklić.
  • 2 ziemniaki, obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać wraz z dynią do cebuli i podsmażyć razem chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Następnie do większego garnka przelać 3 szklanki samego bulionu bez warzyw. Tutaj znajdziesz przepis na mój ulubiony bulion Jeśli nie przygotowałaś go wcześniej możesz wykorzystać 3 szklanki wody. Zupa i tak będzie pełna smaku.
  • Następnie dodać do bulionu całą zawartość patelni z podsmażoną na maśle dynią i ziemniakami.
  • Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, 2 łyżki startego na małych oczkach świeżego imbiru i 1 łyżeczkę kurkumy w proszku.
  • Gotować aż do miękkości warzyw.
  • Następnie przelać 1/3 zupy do misy blendera i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Powtórzyć z pozostałymi partiami zupy.
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta można podlać lekko wodą, doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę nałożyć do talerzy. 2 łyżki śmietany 18% i 2 łyżki śmietany 30% przełożyć do mniejszej miseczki dokładnie wymieszać łyżeczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyozdobić zupę. Posypać mieszanką ziaren.
    Zupa dyniowa
5 from 3 votes

Notes

Pyszna zupa dyniowa z dodatkiem suszonych pomidorów i rozgrzewającego imbiru. Zdrowa, aromatyczna i pyszna.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz