Zupa brokułowa z fetą

Zupa brokułowa z fetą

Pyszna, delikatna zupa z brokułami fetą i ziemniakami.

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 mniejszy por (biała część)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 50 g sera feta
6 porcji

Instrukcja

  • Przygotować bulion. Tu znajdziecie przepis na mój ulubiony bulion
  • W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek (nie za mocno, oliwa nie lubi wysokich temp.). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić.
  • Warzywa umyć, marchewkę obrać pokroić w plastry, pora wzdłuż i w paski, dodać do cebuli, podsmażyć.
  • 3 ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę i dodać wraz z 1 łyżką masła do garnka, podsmażyć całość ok. 3-4 minuty.
  • Następnie zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać listek laurowy i 2 ziela angielskie.
  • Brokuł umyć, podzielić na różyczki dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw.
  • 2 łyżki śmietany 18% zahartować, następnie dodawać stopniowo do zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podawać z pokruszoną fetą.
    Zupa brokułowa z fetą
5 from 1 vote

Uwagi

Zupa brokułowa jest delikatna, ale sycąca. Bulion można przygotować wcześniej, wówczas przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz