
Pyszna, delikatna zupa z brokułami fetą i ziemniakami.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 biała cebula
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 mniejszy por (biała część)
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 50 g sera feta
Instrukcja
- Przygotować bulion. Tu znajdziecie przepis na mój ulubiony bulion
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek (nie za mocno, oliwa nie lubi wysokich temp.). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić.
- Warzywa umyć, marchewkę obrać pokroić w plastry, pora wzdłuż i w paski, dodać do cebuli, podsmażyć.
- 3 ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę i dodać wraz z 1 łyżką masła do garnka, podsmażyć całość ok. 3-4 minuty.
- Następnie zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać listek laurowy i 2 ziela angielskie.
- Brokuł umyć, podzielić na różyczki dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw.
- 2 łyżki śmietany 18% zahartować, następnie dodawać stopniowo do zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać z pokruszoną fetą.
Notes
Zupa brokułowa jest delikatna, ale sycąca. Bulion można przygotować wcześniej, wówczas przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.
Komentarze