
Żółte curry z kurczakiem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Zadbaj jednak o ważne składniki - nie należy z niczego rezygnować, żeby nie stracić pełni smaku..
Składniki
Ryż:
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
Curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki pasty curry (nie przyprawy - powinna być pasta ze słoiczka, ja używam Asia flavours, lub house of Asia)
- 1 łyżeczka pasty tom yum (zawiera wyciąg z trawy cytrynowej, która nadaje lekkiego orzeźwienia -i jest ostra)
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 garść świeżych kiełków fasoli mung
- 1 mała żółta papryka
- świeża kolendra (jest specyficzna w smaku, ja uwielbiam, więc dodaję szczerze, Ty "złap" swój smak)
- kiełki rzodkiewki
- 200 gram piersi z kurczaka lub indyka
Instrukcja
Ryż
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, wyłożyć z woreczków do miski, odstawić.
Curry
- Mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać curry i pastę tom yum, podgrzać mieszając aż do rozpuszczenia pasty, dodać pół szklanki wody, wymieszać.
- Imbir obrać, pokroić w cienkie paski dodać do curry.
- Warzywa umyć. Paprykę pokroić w cienkie plastry, dodać do curry, dodać posiekaną kolendrę i kiełki fasoli mung.
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę, dodać do curry, gotować na małym ogniu aż indyk będzie gotowy. Nie należy za długo gotować, żeby nie był zbyt suchy.
- Curry podawać z ryżem przyozdobić kolendrą i kiełkami rzodkiewki.
Notes
Curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym to szybkie danie po pracy lub gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chętnie zjesz coś wyrazistego.
Komentarze