Żółte curry z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Zadbaj jednak o ważne składniki - nie należy z niczego rezygnować, żeby nie stracić pełni smaku..

Składniki

Ryż:

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego

Curry

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżeczki pasty curry (nie przyprawy - powinna być pasta ze słoiczka, ja używam Asia flavours, lub house of Asia)
  • 1 łyżeczka pasty tom yum (zawiera wyciąg z trawy cytrynowej, która nadaje lekkiego orzeźwienia -i jest ostra)
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 garść świeżych kiełków fasoli mung
  • 1 mała żółta papryka
  • świeża kolendra (jest specyficzna w smaku, ja uwielbiam, więc dodaję szczerze, Ty "złap" swój smak)
  • kiełki rzodkiewki
  • 200 gram piersi z kurczaka lub indyka
2 porcje

Instrukcja

Ryż

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, wyłożyć z woreczków do miski, odstawić.

Curry

  • Mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać curry i pastę tom yum, podgrzać mieszając aż do rozpuszczenia pasty, dodać pół szklanki wody, wymieszać.
  • Imbir obrać, pokroić w cienkie paski dodać do curry.
  • Warzywa umyć. Paprykę pokroić w cienkie plastry, dodać do curry, dodać posiekaną kolendrę i kiełki fasoli mung.
  • Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę, dodać do curry, gotować na małym ogniu aż indyk będzie gotowy. Nie należy za długo gotować, żeby nie był zbyt suchy.
  • Curry podawać z ryżem przyozdobić kolendrą i kiełkami rzodkiewki.
    Żółte curry z kurczakiem
5 from 2 votes

Notes

Curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym to szybkie danie po pracy lub gdy nie masz czasu na gotowanie, ale chętnie zjesz coś wyrazistego. 

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz