
Pyszne curry na ostro. Jeśli nie przepadasz za owocami morza, możesz użyć zamiast krewetek kurczaka.
Składniki
- 150 gram świeżyć kiełków fasoli mung
- 1 żółta świeża papryka
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 300 gram mrożonych krewetek (bez pancerzy, jedynie z ogonkami)
- 4 łyżeczki pasty curry (nie w proszku! Pasta curry musi być ze słoiczka, tylko wtedy jest aromatyczna)
- 1 łyżeczka pasty tom yum (opcjonalnie - dla miłośników ostrych smaków)
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 woreczki ryżu jaśminowego (200 gram)
Wyposażenie
- wok
Instrukcja
Ryż
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut). Odstawić na około 5 minut pod przykryciem, aż zmięknie. Gotowy ryż wysypać z woreczków do miski, odstawić.
Warzywa/krewetki
- Świeże warzywa umyć. Imbir obrać ze skóry.
- Paprykę i imbir pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski, dodać kiełki fasoli mung.
- Posiekać kolendrę, odstawić.
- Krewetki zalać w misce wodą, odstawić do odmrożenia.
Gotowanie
- Mleczka kokosowe przelać w całości do woka. Dodać curry i mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia składników. (Opcjonalnie można dodać pastę tom yum - danie będzie bardziej ostre).
- Dodać pokrojone warzywa i fasolę mung, gotować 2-3 minuty
- Dodać krewetki i kolendrę, gotować około 5 minut.
- Podawać z ryżem jaśminowym.
Notes
Żółte curry z krewetkami nadaje się na każdą okazję. Jeśli lubisz ostre dania, możesz dodać pastę Tom Yum. Pasta tom yum zawiera trawę cytrynową, dzięki czemu uzyskasz przyjemną tajską kwasowość. Nie należy jednak zapominać, że pasta jest bardzo ostra, dlatego nie przesadzaj z ilością.
Komentarze