Ziemniaczane babeczki z boczkiem i serem

Ziemniaczane babeczki z boczkiem

Pyszne pieczone babeczki ziemniaczane z boczkiem i serem idealny dodatek do grilla i na imprezy. Babeczki smakują bardzo dobrze z sosem tzatziki. Poniżej załączam Wam również filmik z moich przygotowań i zachęcam do subskrypcji kanału na YT.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku w plastrach
  • 100 g tartej mozarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • oregano, sól, pieprz
  • szczypiorek
6 szt.

Wyposażenie

  • Forma na babeczki 6 szt.

Instrukcja

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie w łupinkach. Studzimy a następnie przekładamy do foremki na muffiny, rozgniatamy wąską szklanką, tak aby stworzyć zagłębienie w środku.
  • Plastry boczku smażymy na patelni a następnie łamiemy na drobne kawałki. Dodajemy w zagłębienie naszych babeczek.
  • Całość doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Posypujemy tartą mozarellą i parmezanem. Pieczemy w 180℃ termoobieg przez 20 minut. Gotowe babeczki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    Ziemniaczane babeczki z boczkiem i serem
5 from 1 vote

Film

Podsumowanie

Rodzaj: babeczki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz