Ziemniaczane babeczki z boczkiem
Pyszne pieczone babeczki ziemniaczane z boczkiem i serem idealny dodatek do grilla i na imprezy. Babeczki smakują bardzo dobrze z sosem tzatziki. Poniżej załączam Wam również filmik z moich przygotowań i zachęcam do subskrypcji kanału na YT.
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 150 g boczku w plastrach
- 100 g tartej mozarelli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- oregano, sól, pieprz
- szczypiorek
Wyposażenie
- Forma na babeczki 6 szt.
Instrukcja
- Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie w łupinkach. Studzimy a następnie przekładamy do foremki na muffiny, rozgniatamy wąską szklanką, tak aby stworzyć zagłębienie w środku.
- Plastry boczku smażymy na patelni a następnie łamiemy na drobne kawałki. Dodajemy w zagłębienie naszych babeczek.
- Całość doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Posypujemy tartą mozarellą i parmezanem. Pieczemy w 180℃ termoobieg przez 20 minut. Gotowe babeczki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze