Zielone curry z krewetkami

Zielone curry z krewetkami

Zielone curry z krewetkami dla miłośników tajskiej kuchni...

Składniki

Zielone curry

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • 1 zielona papryka
  • 200 gram świeżych lub mrożonych krewetek
  • garść świeżej kolendry
  • sezam do przyozdobienia dania

Dodatkowo

  • 100 gram ryżu jaśminowego (1 woreczek)
2 porcje

Wyposażenie

  • wok

Instrukcja

Ryż jaśminowy

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

Zielone curry

  • Krewetki rozmrozić.
  • Mleczko kokosowe przelać do woka, dodać zieloną pastę curry, mieszać podgrzewając aż do połączenia składników
  • Warzywa umyć. Paprykę pokroić w cienkie plastry, dodać do woka wraz z kiełkami fasoli mung, wymieszać. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Należy jednak uważać, ponieważ pasta curry jest już słona.
  • Podgrzewać przez chwilkę aż warzywa lekko zmiękną, ale powinny zostać chrupkie, nie należy ich przegotowywać.
  • Krewetki umyć, obrać i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki, dodać do curry podgrzewać razem 3-4 minuty. Krewetek nie należy przegotowywać, żeby nie były gumowe.
  • Kolendrę umyć, posiekać, dodać do curry.
  • Podawać z ryżem jaśminowym. Posypać sezamem.
    Zielone curry z krewetkami
5 from 2 votes

Notes

Zielone curry z krewetkami to dla mnie cudowny smak Tajlandii, ja uwielbiam a Wy?

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz