
Zielone curry z krewetkami dla miłośników tajskiej kuchni...
Składniki
Zielone curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 garści kiełków fasoli mung
- 1 zielona papryka
- 200 gram świeżych lub mrożonych krewetek
- garść świeżej kolendry
- sezam do przyozdobienia dania
Dodatkowo
- 100 gram ryżu jaśminowego (1 woreczek)
Wyposażenie
- wok
Instrukcja
Ryż jaśminowy
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
Zielone curry
- Krewetki rozmrozić.
- Mleczko kokosowe przelać do woka, dodać zieloną pastę curry, mieszać podgrzewając aż do połączenia składników
- Warzywa umyć. Paprykę pokroić w cienkie plastry, dodać do woka wraz z kiełkami fasoli mung, wymieszać. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Należy jednak uważać, ponieważ pasta curry jest już słona.
- Podgrzewać przez chwilkę aż warzywa lekko zmiękną, ale powinny zostać chrupkie, nie należy ich przegotowywać.
- Krewetki umyć, obrać i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki, dodać do curry podgrzewać razem 3-4 minuty. Krewetek nie należy przegotowywać, żeby nie były gumowe.
- Kolendrę umyć, posiekać, dodać do curry.
- Podawać z ryżem jaśminowym. Posypać sezamem.
Notes
Zielone curry z krewetkami to dla mnie cudowny smak Tajlandii, ja uwielbiam a Wy?
Komentarze