Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Długo duszone żeberka w sosie własnym, dobrze smakują z puree z pietruszki.

Składniki

  • 600 gram żeberek
  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżki czerwonej papryki
  • olej rzepakowy
  • 400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
4 porcje

Instrukcja

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w woku na oleju.
  • Żeberka umyć, pokroić na porcje, dodać do cebuli lekko podsmażyć obu stron. Dodać soli i pieprzu oraz łyżkę słodkiej papryki.
  • Podlać lekko bulionem i dusić pod przykryciem.
  • Sprawdzać co jakiś czas, czy żeberka nie przywierają, dodać pozostałą paprykę, podlewać stopniowo bulionem.
  • Żeberka dusić aż mięso będzie miękkie i zacznie lekko odchodzić co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem.
  • Gdy żeberka będą już gotowe (miękkie, kruche mięso) nalać szczyptę zimnej wody do kubka, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać łyżkę sosu z żeberek dokładnie wymieszać w kubku a następnie dodać do żeberek i jeszcze chwilkę razem podusić.
  • Propozycja podania - z puree z pietruszki.
    Żeberka w sosie własnym
5 from 1 vote

Notes

Żeberka w sosie własnym idealnie komponują się z puree z pietruszki, ale równie dobrze z tradycyjnymi ziemniaczkami i surówką.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz