Zawijane drozdzowki z serem

Zawijane drożdżówki z serem

Pyszne i puszyste zawijane drożdżówki z serem

Składniki

  • 500 g mąki typ 450 lub 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 jajka rozmiar M
  • 70 g masła
  • 200 ml mleka

Masa serowa

  • 500 g sera z wiaderka (piątnica)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 żółtko

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
12 szt.

Instrukcja

Zaczyn:

  • 20g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru, 200 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki (odebrane z przygotowanych 500g). Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut, żeby aktywować drożdże.
  • Do misy miksera wbić 2 całe jajka dodać 100g cukru i zmiksować na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodać wyrośnięte drożdże, 500g mąki pszennej, 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła i dokładnie wyrabiać hakiem lub ręcznie ok. 10 minut.
  • Przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia blisko źródła ciepła.

Masa serowa

  • 500g sera z wiaderka przełożyć do półmiska, dodać 1 op. cukru wanilinowego, 5-6 łyżek cukru i 1 żółtko. Dokładnie rozetrzeć widelcem.

Formujemy drożdżówki

  • Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Formujemy kulę i dzielimy na 2 części.
  • Blat posypujemy mąką i wałkujemy 1 kulę na prostokąt o grubości ok. 6mm. Smarujemy połową masy serowej. Powtarzamy z drugą kulą.
  • Następnie składamy strony raz prawą, następnie lewą na siebie. Wycinamy paski ok. 3cm i zawijamy dwa razy wokół własnej osi. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
  • Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra dół) przez ok. 18 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.

Lukier cytrynowy

  • W rondelku zagotowujemy sok z połowy cytryny, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż uzyskamy gęsty lukier. Smarujemy ostudzone drożdżówki. Smacznego!
    Zawijane drozdzowki z serem
5 from 1 vote

Notes

Pyszne, delikatne zakręcone drożdżówki, idealne do południowej kawy!

Podsumowanie

Rodzaj: Przekąska
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz