
Pyszne i puszyste zawijane drożdżówki z serem
Składniki
- 500 g mąki typ 450 lub 550
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka rozmiar M
- 70 g masła
- 200 ml mleka
Masa serowa
- 500 g sera z wiaderka (piątnica)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 5-6 łyżek cukru
- 1 żółtko
Do posmarowania drożdżówek
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Instrukcja
Zaczyn:
- 20g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru, 200 ml letniego mleka i 2 łyżki mąki (odebrane z przygotowanych 500g). Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut, żeby aktywować drożdże.
- Do misy miksera wbić 2 całe jajka dodać 100g cukru i zmiksować na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodać wyrośnięte drożdże, 500g mąki pszennej, 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła i dokładnie wyrabiać hakiem lub ręcznie ok. 10 minut.
- Przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia blisko źródła ciepła.
Masa serowa
- 500g sera z wiaderka przełożyć do półmiska, dodać 1 op. cukru wanilinowego, 5-6 łyżek cukru i 1 żółtko. Dokładnie rozetrzeć widelcem.
Formujemy drożdżówki
- Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Formujemy kulę i dzielimy na 2 części.
- Blat posypujemy mąką i wałkujemy 1 kulę na prostokąt o grubości ok. 6mm. Smarujemy połową masy serowej. Powtarzamy z drugą kulą.
- Następnie składamy strony raz prawą, następnie lewą na siebie. Wycinamy paski ok. 3cm i zawijamy dwa razy wokół własnej osi. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami mleka.
- Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra dół) przez ok. 18 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Lukier cytrynowy
- W rondelku zagotowujemy sok z połowy cytryny, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż uzyskamy gęsty lukier. Smarujemy ostudzone drożdżówki. Smacznego!
Notes
Pyszne, delikatne zakręcone drożdżówki, idealne do południowej kawy!
Komentarze