
Pyszne zawijane drożdżówki z makiem - na śniadanie, do kawy, kiedy tylko chcesz. Twoja Rodzina je pokocha..
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram świeżych drożdży
- 2 jajka
- 120 gram cukru
- 200 ml mleka
- 70 gram miękkiego masła
Nadzienie
- 850 gram gotowej masy makowej (lub wykonanej samodzielnie)
Lukier
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 mała cytryna
Do posmarowania drożdżówek
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Ciasto
- Jajko, masło i drożdże wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiać do miski odstawić.
- Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzać, powinno być ciepłe. Dodać 1/3 mleka, które mamy przygotowane. Następnie dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Pozostałe mleko wlać do misy miksera, dodać jajka, zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, miękkie masło i cukier. Wyrabiać mieszadłem do chleba. W razie potrzeby podsypać lekko mąką.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu 60 minut.
Formowanie bułeczek
- Blat oprószyć mąką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować kulę, przekroić na pół.
- Rozwałkować pierwszą połówkę na prostokąt 30 x 40 cm. Wyłożyć połowę masy makowej.
- Zwinąć w rulon.
- Pokroić na kawałki ok. 3-4 cm.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej drożdżówki (w odstępach od siebie) przekrojem do góry. Żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, dokładnie posmarować drożdżówki. Rozwałkować drugi placek i powtórzyć czynności.
- Piec 2 partiach, żeby drożdżówki się nie połączyły w temperaturze 175 stopni (góra - dół) przez 25 minut.
Notes
Pyszne zawijane drożdżówki z makiem, w których się zakochasz... pyszne, świeżutkie, najlepsze!
Komentarze