Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Pyszne domowe zapiekanki na domowych bagietkach - lepsze niż z budki - palce lizać! Poniżej również filmik z mojego kanału na YouTube - zachęcam do subskrypcji.

Składniki

Bagietki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 120 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • majonez
  • ketchup
4 szt.

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia
  • duża misa

Instrukcja

Bagietki

  • Do dużej misy kruszymy 20g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki (odbieramy z przygotowanych 500g mąki pszennej). Dokładnie mieszamy rózgą, następnie misę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy blisko źródła ciepła na około 20 minut.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, 120 ml letniej wody, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczkę soli i 1 jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto, nie podsypujemy mąką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przestanie się kleić do rąk.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia.
  • Po godzinie przekładamy ciasto na blat, chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy na 4 części.
  • Każdą część wałkujemy na prostokąt a następnie rolujemy bagietki, dokładnie sklejamy łączenia, żeby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu!).
  • Bagietki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bagietki nacinamy w kilku miejscach żyletką i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 18 minut - grzałka góra dół. Studzimy na kratce.

Nadzienie

  • Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki, następnie ścieramy ser żółty lub mozarellę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200℃
  • Ostudzone bagietki kroimy w pół i podpiekamy w piekarniku przez około 2 minuty.
  • Następnie smarujemy majonezem, układamy starte pieczarki z serem i zapiekamy chwilę (około 2-3 minuty) również w 200℃ aż ser się rozpuści. Na koniec polewamy ketchupem i gotowe.
    Zapiekanki z pieczarkami i serem
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Pyszne, chrupiące i lepsze niż z budki bagietki z pieczarkami i serem. Pyszna przekąska w ciągu dnia lub na kolację.

Podsumowanie

Rodzaj: kolacje, Przekąski
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz