Zapiekanki z pieczarkami i serem
Pyszne domowe zapiekanki na domowych bagietkach - lepsze niż z budki - palce lizać! Poniżej również filmik z mojego kanału na YouTube - zachęcam do subskrypcji.
Składniki
Bagietki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml mleka
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 120 ml letniej wody
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 200 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- majonez
- ketchup
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
- Papier do pieczenia
- duża misa
Instrukcja
Bagietki
- Do dużej misy kruszymy 20g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki (odbieramy z przygotowanych 500g mąki pszennej). Dokładnie mieszamy rózgą, następnie misę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy blisko źródła ciepła na około 20 minut.
- Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, 120 ml letniej wody, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczkę soli i 1 jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto, nie podsypujemy mąką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przestanie się kleić do rąk.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia.
- Po godzinie przekładamy ciasto na blat, chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy na 4 części.
- Każdą część wałkujemy na prostokąt a następnie rolujemy bagietki, dokładnie sklejamy łączenia, żeby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu!).
- Bagietki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bagietki nacinamy w kilku miejscach żyletką i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 18 minut - grzałka góra dół. Studzimy na kratce.
Nadzienie
- Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki, następnie ścieramy ser żółty lub mozarellę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200℃
- Ostudzone bagietki kroimy w pół i podpiekamy w piekarniku przez około 2 minuty.
- Następnie smarujemy majonezem, układamy starte pieczarki z serem i zapiekamy chwilę (około 2-3 minuty) również w 200℃ aż ser się rozpuści. Na koniec polewamy ketchupem i gotowe.
Film
Uwagi
Pyszne, chrupiące i lepsze niż z budki bagietki z pieczarkami i serem. Pyszna przekąska w ciągu dnia lub na kolację.
Komentarze