
Pyszna warzywno makaronowa zapiekanka z mozarellą, odświeżającą kukurydzą i świeżymi pomidorami. Do tego aromatyczne zioła - całość tworzy pyszne połączenie.
Składniki
- 200 g makarony gramigna
- oliwa z oliwek
- 1,5 cukinii
- 1 mały brokuł
- 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
- 3 średnie pomidory
- tarta mozarella
- tarte grana padano
- sól, pieprz, oregano
- 3 ząbki czosnku
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, skropić oliwą z oliwek (wówczas makaron się nie poskleja), dokładnie wymieszać, odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, 3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, podsmażyć. Brokuł umyć, odkroić różyczki, podsmażyć. Dodać pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażyć chwilkę razem. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
- Ściągnąć z patelni, dodać 4-5 łyżek kukurydzy z puszki, 3 pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki tartego parmezanu oraz wcześniej ugotowany makaron. Dodać oliwę z oliwek, przyprawić, dokładnie wymieszać, posypać lekko mozarellą. Przesypać całość do naczynia żaroodpornego chyba, że Twój wok tak jak mój nadaje się do piekarnika.
- Piec 10-12 minut w 180 stopniach, następnie posypać zapiekankę jeszcze mozarellą i piec 5 minut.
Notes
Pyszna zapiekanka zielono mi - to zapiekanka z dużą iloscią zielonych warzyw - do tego odświeżająca kukurydza i świeże pomidory, pyszna i dużo lżejsza niż standardowe zapiekanki na beszamelu.
Komentarze