Zapiekanka z łososia z batatami i brokułem

Zapiekanka z łososia z batatami i brokułem

Zapiekanka z łososiem, batatami i brokułem, posypana płatkami migdałów w sosie limonkowo-miodowym to pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki

Łosoś

  • 300 gram łososia
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 1 średniej wielkości batat
  • oliwa z oliwek
  • majeranek, sól, pieprz

Sos

  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
2 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Przygotować sos: do miseczki wycisnąć sok z limonki, dodać oliwę, musztardę i miód, dokładnie wymieszać rózgą. Marynatę przelać na dwie miseczki - w jednej będziemy moczyć łososia w drugiej brokuł.
  • W tym czasie umyć łososia, poporcjować, lekko osolić, przełożyć do marynaty.
  • Brokuł umyć, odciąć 4- 5 różyczek, podzielić na mniejsze części, przełożyć do marynaty.
  • Batat umyć, obrać, pokroić na plastry ok. 4mm (nie za grube, żeby zmiękły podczas pieczenia). Skropić oliwą z oliwek dodać soli, pieprzu i majeranku, dokładnie wymieszać.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Po 20 minutach wyłożyć na bataty łososia i brokuły, zalać pozostałym sosem i posypać płatkami migdałów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Zapiekanka z łososia z batatami
  • Łosoś zapiekany z batatami i brokułem
  • Zapiekanka z łososia z batatami i brokułem
5 from 2 votes

Notes

Pyszna zapiekanka z łososia z batatami i brokułem. Słodycz batatów zostaje przełamana sosem z dodatkiem limonki. Pyszne połączenie i szybki pomysł na obiad.

Podsumowanie

Course: Dania główne, Obiady
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz