Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii i warzyw z dodatkiem mozzarelli. Idealnie komponuje się z sosem z ostrymi piklami, czosnkiem i wędzonym łososiem. Duża zawartość błonnika i białka - czyli danie idealne:)
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 1,2 kg cukinii
  • 1 duża biała cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 230 g tartej mozareli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 140 g kaszy manny
  • 5 jajek
  • pieprz

Sos

  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 małych pikli z zalewy chilli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • wędzony łosoś
1 blaszka 24 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 22cm - 24cm

Instrukcja

Zapiekanka

  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut a następnie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Przekładamy do większej miski.
  • Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cukinii.
  • Dodajemy drobno posiekaną cebulę, koperek, 130 g tartej mozarelli i 140 g kaszy manny.
  • Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżkę suszonego oregano i 5 rozmąconych jajek. Całość dokładnie mieszamy. Masa przez jajka stanie się mokra, taka ma być.
  • Tortownicę 22 lub 24cm wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier przykrywał całe dno i boki (papier wypuszczamy górą na zewnątrz).
  • Zapiekankę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 180 stopniach termo obieg przez 50 minut, następnie posypujemy zapiekankę 100g tartej mozzarelli i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem.

Sos

  • Do półmiska przekładamy 3 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, 2 łyżki posiekanego koperku i ok. 8 małych drobno pokrojonych pikli z ostrej zalewy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Zapiekanka z cukinii
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Zapiekanka z cukinii to źródło błonnika, do tego sporo białka w postaci mozzarelli, jajek i łososia sprawia, że danie to jeden z lepszych wyborów - jeśli chcesz jeść zdrowo i nasycić się na długo. Błonnik i białko są bardzo ważne w naszej diecie, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią ilość.

Podsumowanie

Rodzaj: Zapiekanki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz