Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii i warzyw z dodatkiem mozzarelli. Idealnie komponuje się z sosem z ostrymi piklami, czosnkiem i wędzonym łososiem. Duża zawartość błonnika i białka - czyli danie idealne:)Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 1,2 kg cukinii
- 1 duża biała cebula
- 3 średnie marchewki
- 1 pęczek koperku
- 230 g tartej mozareli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 140 g kaszy manny
- 5 jajek
- pieprz
Sos
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 8 małych pikli z zalewy chilli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo
- wędzony łosoś
Wyposażenie
- Tortownica 22cm - 24cm
Instrukcja
Zapiekanka
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut a następnie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Przekładamy do większej miski.
- Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cukinii.
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę, koperek, 130 g tartej mozarelli i 140 g kaszy manny.
- Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżkę suszonego oregano i 5 rozmąconych jajek. Całość dokładnie mieszamy. Masa przez jajka stanie się mokra, taka ma być.
- Tortownicę 22 lub 24cm wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier przykrywał całe dno i boki (papier wypuszczamy górą na zewnątrz).
- Zapiekankę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 180 stopniach termo obieg przez 50 minut, następnie posypujemy zapiekankę 100g tartej mozzarelli i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem.
Sos
- Do półmiska przekładamy 3 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, 2 łyżki posiekanego koperku i ok. 8 małych drobno pokrojonych pikli z ostrej zalewy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Film
Uwagi
Zapiekanka z cukinii to źródło błonnika, do tego sporo białka w postaci mozzarelli, jajek i łososia sprawia, że danie to jeden z lepszych wyborów - jeśli chcesz jeść zdrowo i nasycić się na długo. Błonnik i białko są bardzo ważne w naszej diecie, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią ilość.
Komentarze