Zapiekanka z cukinii z szynką i serem
Pyszna zapiekanka z cukinii z szynką i serem, bardzo efektowna, idealna na imprezy.
Składniki
- 2 większe cukinie
- 1,5 op. mini mozarelli
- 2 op. szynki prosciutto cotto lub innej ulubionej
- 3 jajka
- bułka tarta
- parmezan
- sól, pieprz
- olej roślinny
Wyposażenie
- u mnie dwa małe naczynia żaroodporne
Instrukcja
- Cukinie myjemy, kroimy obierakiem do warzyw wzdłuż na cienkie paski. Lekko solimy i odstawiamy na 15 minut aż puszczą wodę, odsączamy ręcznikiem papierowym.
- Kubek bułki tartej przesypujemy do miski - dodajemy 3 - 4 łyżki tartego parmezanu. W osobnej misce rozmącamy widelcem jajka.
- Paski cukinii maczamy w jajku a następnie w mieszance bułki tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Szynkę kroimy w paski na szerokość cukinii, układamy na cukinii wraz z mini mozarellą, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy jeszcze tartym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 15 - 20 minut (termo obieg). Smacznego!
Uwagi
Cukinia to warzywo, które uwielbiam stąd zarówno w sezonie jak i poza nim chętnie serwuję dania z cukinii. Cukinia jest źródłem błonnika i witaminy C, A, B i K. Ponadto dostarcza organizmowi cenne minerały jak potas, magnez, mangan i miedź. Do tego jest bardzo wszechstronna, nadaje się do wielu dań, zarówno zapiekanek, na grilla, czy jako dodatek do zup, makaronów, zresztą nudle też możemy z niej zrobić:)
Komentarze