
Dziś niesamowita zapiekanka na bazie cukinii i mięsa mielonego a zamiast beszamelu... będzie pysznie - pokochacie tą zapiekankę:) Poniżej znajdziecie filmik, zachęcam do polubienia również kanału na YouTube, to pomoże mi się rozwijać:)
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego z łopatki
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 op. sera ricotta
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 4 czubate łyżki tartego grana padano
- 200 g tartej mozarelli
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne 20 cm x 20cm lub keksówka 24 cm x 11cm
Instrukcja
- Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na niezbyt cienkie plastry. Układamy a talerzu lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy 400g mielonego mięsa, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego/ pasty pomidorowej. Smażymy kilka minut ciągle mieszając, aż mięso zarumieni się. Odstawiamy.
- Do miski przekładamy 2 op. ricotty, dodajemy 4 łyżki tartego grana padano, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę czosnku granulowanego i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Cukinie osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
- W naczyniu żaroodpornym 20cm x 20 cm układamy warstwami: cukinię, warstwę ricotty, następnie mięso, które oprószamy tartym grana padano. Powtarzamy z cukinią, ricottą i mięsem a na samą górę układamy paski cukinii, smarujemy ricottą i posypujemy mozarellą.
- Pieczemy w 180℃ termoobieg przez 40 minut następnie ostrożnie wyjmujemy zapiekankę, posypujemy jeszcze tartą mozarellą i pieczemy kolejne 10 minut.
Video
Notes
Pyszna zapiekanka z cukinii, troszkę odchudzona, ponieważ jest bez beszamelu i makaronu. Połączenie cukinii, ricotty i mięsa robi na prawdę dobrą robotę:)
Komentarze