
Szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami, cukinią łososiem i fetą. Do tego pyszny sos koperkowy.
Składniki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 małe cukinie
- 300 g świeżego łososia
- 150 g sera sałatkowego typu feta
- 150 g sera mozarella
- opcjonalnie: kolendra do posypania zapiekanki
Sos koperkowy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Warzywa umyć, ziemniaki obrać, zetrzeć na szatkownicy w cienkie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem, dodać poszatkowane w plastry cukinie,
- Łososia opłukać, oddzielić ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na cukinii i posypać pokruszonym serem typu sałatkowego/ greckiego.
- Sos: Do miski przełożyć 2 łyżki majonezu, dodać 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i polać zapiekankę.
- Piec w temperaturze 180 ℃ przez 35 - 40 minut (termoobieg), następnie wyjąć ostrożnie przy pomocy rękawicy kuchennej, posypać tartą mozarellą i piec przez kolejne 10 - 15 minut aż ser się zarumieni.
Notes
Zapiekanka z łososiem i cukinią należy do tych dań, które lubię często powtarzać, ponieważ jest szybka w przygotowaniu a do tego wyśmienita - łosoś, cukinia i sos koperkowy świetnie się komponują. Ta zapiekanka świetnie smakuje również na następny dzień, odgrzewana po pracy smakuje rewelacyjnie.
Komentarze