Zapiekanka z cukinią i łososiem

Zapiekanka z cukinią i łososiem

Szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami, cukinią łososiem i fetą. Do tego pyszny sos koperkowy.

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe cukinie
  • 300 g świeżego łososia
  • 150 g sera sałatkowego typu feta
  • 150 g sera mozarella
  • opcjonalnie: kolendra do posypania zapiekanki

Sos koperkowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Warzywa umyć, ziemniaki obrać, zetrzeć na szatkownicy w cienkie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem, dodać poszatkowane w plastry cukinie,
  • Łososia opłukać, oddzielić ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na cukinii i posypać pokruszonym serem typu sałatkowego/ greckiego.
  • Sos: Do miski przełożyć 2 łyżki majonezu, dodać 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i polać zapiekankę.
  • Piec w temperaturze 180 ℃ przez 35 - 40 minut (termoobieg), następnie wyjąć ostrożnie przy pomocy rękawicy kuchennej, posypać tartą mozarellą i piec przez kolejne 10 - 15 minut aż ser się zarumieni.
    Zapiekanka z cukinią i łososiem
  • Zapiekanka z cukinią i łososiem
5 from 1 vote

Notes

Zapiekanka z łososiem i cukinią należy do tych dań, które lubię często powtarzać, ponieważ jest szybka w przygotowaniu a do tego wyśmienita - łosoś, cukinia i sos koperkowy świetnie się komponują. Ta zapiekanka świetnie smakuje również na następny dzień, odgrzewana po pracy smakuje rewelacyjnie.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz