Zapiekanka warzywna z dynią

Zapiekanka warzywna z dynią

Pyszna i szybka zapiekanka warzywna z dynią i mozarellą. Pyszny dodatek na ciepło zarówno do dań rybnych i mięsnych.

Składniki

  • 600 g dyni (obranej, pozbawionej pestek)
  • 1 słoik cieciorki w zalewie (400g po odsączeniu)
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych

Zalewa

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sok z połowy limonki

Do posypania

  • 150 g tartej mozarelli
8 porcji

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • 600g dyni obrać pozbawić pestek, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem, oregano oraz suszonym czosnkiem. Lekko skropić oliwą odstawić. (Dynię będziemy piec razem z pozostałymi warzywami na innej półce piekarnika).
  • Zalewa do warzyw: Do półmiska wlać 7 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 posiekanego pęczka pietruszki, 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać rózgą.
  • Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w kostkę, bakłażan lekko skropić sokiem z limonki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cieciorkę i kukurydzę odsączone z zalewy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać przygotowaną wcześniej zalewę z oliwy, dokładnie wymieszać.
  • Piec razem z dynią na różnych półkach piekarnika w 180 stopniach (termoobieg) przez 40 - 45 minut, ale dyni wystarczy 20 - 25 minut (należy sprawdzić, czy jest miękka i wyjąć wcześniej z piekarnika). Warzywa w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
  • Po tym czasie przełożyć dynię do warzyw, dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, całość posypać mozarellą, zapiekać pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Gotową zapiekankę posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!
    Zapiekanka warzywna z dynią
5 from 1 vote

Notes

Pyszne zapiekane warzywa na jesień - jeśli nie próbowaliście jeszcze pieczonej dyni, koniecznie spróbujcie! Taka pieczona dynia jest idealna do sałatek, można z niej zrobić krem, można dodać do zapiekanek, czy zupy. Jest pyszna nawet sama do podjadania, ale wymaga ziół jak oregano i oliwy z oliwek, warto też pamiętać o suszonym czosnku. Całość wówczas komponuje się świetnie!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad, Zapiekanki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz