
Pyszna i szybka zapiekanka warzywna z dynią i mozarellą. Pyszny dodatek na ciepło zarówno do dań rybnych i mięsnych.
Składniki
- 600 g dyni (obranej, pozbawionej pestek)
- 1 słoik cieciorki w zalewie (400g po odsączeniu)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 garści pomidorków koktajlowych
Zalewa
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sok z połowy limonki
Do posypania
- 150 g tartej mozarelli
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- 600g dyni obrać pozbawić pestek, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem, oregano oraz suszonym czosnkiem. Lekko skropić oliwą odstawić. (Dynię będziemy piec razem z pozostałymi warzywami na innej półce piekarnika).
- Zalewa do warzyw: Do półmiska wlać 7 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 posiekanego pęczka pietruszki, 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać rózgą.
- Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w kostkę, bakłażan lekko skropić sokiem z limonki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cieciorkę i kukurydzę odsączone z zalewy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać przygotowaną wcześniej zalewę z oliwy, dokładnie wymieszać.
- Piec razem z dynią na różnych półkach piekarnika w 180 stopniach (termoobieg) przez 40 - 45 minut, ale dyni wystarczy 20 - 25 minut (należy sprawdzić, czy jest miękka i wyjąć wcześniej z piekarnika). Warzywa w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
- Po tym czasie przełożyć dynię do warzyw, dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, całość posypać mozarellą, zapiekać pod przykryciem ok. 10 minut.
- Gotową zapiekankę posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!
Notes
Pyszne zapiekane warzywa na jesień - jeśli nie próbowaliście jeszcze pieczonej dyni, koniecznie spróbujcie! Taka pieczona dynia jest idealna do sałatek, można z niej zrobić krem, można dodać do zapiekanek, czy zupy. Jest pyszna nawet sama do podjadania, ale wymaga ziół jak oregano i oliwy z oliwek, warto też pamiętać o suszonym czosnku. Całość wówczas komponuje się świetnie!
Komentarze