
Pyszna i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, aromatycznym cheddarem i mozarellą.
Składniki
- 250 g makaronu (użyłam pennoni nr 32, ale penne też będzie super) - makaron pennoni jest większy
- 1 duży brokuł
- 250 g piersi z kurczaka
- sos beszamelowy (link do mojego przepisu na beszamel znajdziesz poniżej w procesie przygotowania.)
- 1 biała cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawa kebab
- sól, pieprz
- 2 garści tartego sera red cheddar
- 2 garści tartej mozarelli
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Brokuł umyć, odciąć różyczki a następnie pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki, lekko obgotować w osolonej wodzie, około 5-6 minut, aby lekko zmiękły.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać przeprawę kebab, wymieszać a następnie podsmażyć chwilę z cebulą, odstawić z ognia.
- Makaron lekko obgotować w osolonej wodzie, ok. połowę czasu potrzebnego do ugotowania makaronu. Makaron będzie jeszcze zapiekany, stąd wystarczy go tylko lekko obgotować. Odcedzić.
- Wszystkie składniki przełożyć do większego garnka, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Przygotować sos beszamelowy. Tutaj pod linkiem znajdziesz mój sprawdzony przepis na sos beszamelowy Do tej zapiekanki wykorzystaj cały przygotowany wg przepisu sos.
- Przygotowany makaron, brokuł i kurczaka zalać sosem beszamelowym i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 20 minut.
- Następnie ściągnąć folię aluminiową posypać zapiekankę tartą mozarellą i cheddarem i piec jeszcze 10 minut.
Notes
Pyszna i szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem. Dodatkowo ser chedar jest bardzo aromatyczny a mozarella przyjemnie ciągnąca.. pyszne:)
Komentarze