
Wyśmienita zapiekanka z ciasta filo, którą przygotujesz bardzo szybko. Do tego farsz ze szpinaku, ricotty i parmezanu - jest pysznie:)Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań tej zapiekanki - dziękuję za każdy "like:)"
Składniki
- 1 op. ciasta filo
- 2 op. szpinaku (2x200g)
- 2 op. sera ricotta
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
Wyposażenie
- 1 blaszka 30cm x 25cm
Instrukcja
- Przygotować farsz: na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać wyciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, lekko zrumienić, dodać umyty szpinak (400g), smażyć co jakiś czas mieszając aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie zdjąć z ognia, dodać 2 opakowania sera ricotty, 4 łyżki tartego parmezanu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm posmarować oliwą z oliwek wyłożyć 2 blaty ciasta filo a następnie posmarować je oliwą z oliwek (przyda się pędzelek).
- Wyłożyć pierwszą połowę nadzienia, rozsmarować po całej powierzchni i przykryć wystającym ciastem filo. Boki ciasta posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
- Wyłożyć kolejne 2 blaty ciasta (boki ciasta będą wychodzić poza blaszkę), posmarować oliwą z oliwek, wyłożyć drugą część farszu, przykryć wystającymi bokami ciasta i delikatnie posmarować oliwą.
- Ostatnie 2 blaty ciasta wyłożyć na blachę, ale tym razem boki podwijając pod spód. Posmarować oliwą z oliwek.
- Ostrym nożem pokroić ciasto na kawałki.
- Przygotować zalewę: do miski przelać 200 ml mleka, dodać 2 jajka, pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszać rózgą, aby jajka dokładnie połączyły się z mlekiem.
- Tak przygotowaną zalewą polać zapiekankę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Następnie włożyć zapiekankę piec 30 - 35 minut na złoty kolor.
Video
Notes
Pyszna i bardzo szybka zapiekanka z ciasta filo, którą będzie zajadać się całą rodzina. Idealna na imprezy, można ją spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.
Komentarze