Zapiekanka brokułowa a'la pizza

Zapiekanka brokułowa a' la pizza

Szybka w przygotowaniu, pyszna zapiekanka z patelni z brokułów a' la pizza. Zapiekankę wykonałam na patelni, ale oczywiście można przygotować ją w piekarniku.
Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 1 cały brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • kilka łyżek passaty pomidorowej (użyłam mutti ze słoiczka, jest gęsta i dobrze doprawiona)
  • 2-3 garści tartej mozarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • opcjonalnie: ostre papryczki marynowane
4 porcje

Wyposażenie

  • patelnia

Instrukcja

  • Brokuł myjemy, odcinamy główki, ścieramy na grubych oczkach tarki (bez twardych końcówek).
  • Dodajemy 3 jajka, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę suszonego oregano i 3 łyżki tartego parmezanu, dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Przekładamy brokuł, dokładnie dociskamy łyżką, żeby stworzyć zwarty spód, przykrywamy przykrywką smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  • Następnie smarujemy delikatnie passatą pomidorową i dusimy około 2 minuty.
  • Posypujemy tartą mozarellą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i opcjonalnie marynowane ostre papryczki. Przykrywamy i dusimy aż zapiekanka stanie się stabilna. Sprawdzamy łopatką czy łatwo odchodzi od patelni wówczas jest gotowa.
  • Zapiekankę delikatnie podważamy łopatką dookoła. Patelnię ostrożnie przechylamy i zapiekankę zsuwamy na duży talerz.
    Zapiekanka brokułowa a'la pizza
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszna zapiekanka brokułowa, którą możesz wykonać zarówno na patelni jak i w piekarniku, gotowa w kilka minut i bardzo sycąca.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, kolacja, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz