
Szybka w przygotowaniu, pyszna zapiekanka z patelni z brokułów a' la pizza. Zapiekankę wykonałam na patelni, ale oczywiście można przygotować ją w piekarniku.Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 1 cały brokuł
- 3 jajka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- kilka łyżek passaty pomidorowej (użyłam mutti ze słoiczka, jest gęsta i dobrze doprawiona)
- 2-3 garści tartej mozarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- opcjonalnie: ostre papryczki marynowane
Wyposażenie
- patelnia
Instrukcja
- Brokuł myjemy, odcinamy główki, ścieramy na grubych oczkach tarki (bez twardych końcówek).
- Dodajemy 3 jajka, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę suszonego oregano i 3 łyżki tartego parmezanu, dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Przekładamy brokuł, dokładnie dociskamy łyżką, żeby stworzyć zwarty spód, przykrywamy przykrywką smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty.
- Następnie smarujemy delikatnie passatą pomidorową i dusimy około 2 minuty.
- Posypujemy tartą mozarellą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i opcjonalnie marynowane ostre papryczki. Przykrywamy i dusimy aż zapiekanka stanie się stabilna. Sprawdzamy łopatką czy łatwo odchodzi od patelni wówczas jest gotowa.
- Zapiekankę delikatnie podważamy łopatką dookoła. Patelnię ostrożnie przechylamy i zapiekankę zsuwamy na duży talerz.
Video
Notes
Pyszna zapiekanka brokułowa, którą możesz wykonać zarówno na patelni jak i w piekarniku, gotowa w kilka minut i bardzo sycąca.
Komentarze