Zakwas żytni

Zakwas żytni

Prosty przepis na zakwas żytni. Na zakwasie żytnim piekę pyszny chleb żytni, bułki pszenne, chlebek pszenny. Także zabierajcie się do przygotowania bardzo prostego zakwasu żytniego. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek odnośnie przechowywania zakwasu. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i zaczniecie piec własne, zdrowsze pieczywo.

Składniki

  • 2 czubate łyżki mąki żytniej typ 2000 - tylko taka:) 2 łyżki x 10 dni oczywiście (mąka żytnia typ 2000 dostępna również w lidlu)
  • 4-5 łyżek ciepłej wody prosto z kranu (ale ciepła, nie gorąca)
500 g

Wyposażenie

  • 1 duży słoik z nakrętką

Instrukcja

  • Do słoika przesypać 2 czubate łyżki mąki żytniej typ 2000.
  • Dodać 4-5 łyżek ciepłej wody prosto z kranu. Wymieszać drewnianym patyczkiem do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Wiele przepisów mówi o tym, żeby przykryć słoik gazą i odstawić blisko ciepła. Ja tak nie robię, ponieważ zakwas czasem podsycha, czasem przestaje pracować. Więc idę na łatwiznę, ale zawsze mam "rasowy zakwas" - wystarczy odwrócić nakrętkę "do góry nogami", przykryć nią słoik i położyć go na ciepłym grzejniku. Ważne, żeby grzejnik był ciepły nie gorący. Pamiętaj, że nie można zakręcać słoika, nakrętkę odwracamy, żeby był dopływ powietrza. Ciasto będzie pracować, woda będzie się skraplać na zakrętce i zakwas będzie pięknie pracował.
  • Każdego dnia rano dokarmiamy zakwas - 2 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki ciepłej wody prosto z kranu, mieszamy drewnianą szpatułką, przykrywamy odwróconym wieczkiem i odstawiamy na ciepły grzejnik. Wieczorem należy zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Czynności powtarzamy przez 10 dni. Po tym czasie możemy przystąpić do wypieków. Na początek proponuję prawdziwy chleb żytni na zakwasie, który wbrew pozorom jest bardzo prosty. Także zaczynajcie już dziś z zakwasem, bo na prawdę warto!
  • Kilka wskazówek, które mogą się Wam przydać. Po 10 dniach będziecie mieli około 500g zakwasu - na chleb żytni z mojego ulubionego przepisu starczy Wam 270 g zakwasu - pozostały zakwas dokarmiajcie dalej i trzymajcie na grzejniku a za dzień czy dwa znów macie gotowy chlebek. Na prawdę jak raz spróbujecie własnego chleba z pewnością będziecie kontynuować wypieki - tym bardziej, że pokażę Wam łatwy przepis na chleb żytni, zawsze mi wychodzi - także i Wam się uda.
  • Co z wyjazdami? Jeśli wyjeżdżasz na 2 tygodnie, zakręć zakwas i włóż do lodówki, wówczas przestanie pracować. Po dwóch tygodniach wystarczy zacząć dokarmiać zakwas trzymając go na grzejniku z odwróconą nakrętką. Jeśli zapomniałaś/ zapomniałeś o zakwasie na długo, zacznij przygotowywać zakwas od nowa.
    Zakwas żytni
5 from 2 votes

Notes

Zakwas chlebowy idealny do wypieków chleba żytniego czy nawet bułek pszennych. Prosty przepis - polecam Wam gorąco!

Podsumowanie

Course: Dodatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 10 d

Komentarze

Dodaj komentarz