
Prosty przepis na zakwas żytni. Na zakwasie żytnim piekę pyszny chleb żytni, chlebek pszenny. Także zabierajcie się do przygotowania bardzo prostego zakwasu żytniego. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek odnośnie przechowywania zakwasu. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i zaczniecie piec własne, zdrowsze pieczywo.
Składniki
- 60 g mąki żytniej typ 2000 (mąka żytnia typ 2000 dostępna również w lidlu)
- 60 g letniej wody prosto z kranu
Wyposażenie
- 1 duży słoik z nakrętką
- waga kuchenna
Instrukcja
- ZŁOTA PROPORCJA NA ZAKWAS ŻYTNI 1:1:1 (tzn. 60g zakwasu, 60g wody, 60g mąki żytniej typ 2000) dwa razy dziennie, tylko wówczas będzie silny i już po 6 dniach możesz zacząć piec pierwsze pieczywo. Ja dokarmiałam każdego dnia o 9:00 i 21:00.
- KROK 1. Zaczynamy przygodę z zakwasem - jest godzina 9:00. Do słoika przesyp 60g mąki żytniej typ 2000, dodaj 60g letniej wody z kranu, wymieszaj i zakręć. Zakwas zacznie pracować raczej w kolejnym dniu, więc nie oczekuj, że po kilku godzinach zobaczysz "typowe oczka" zakwasu, cierpliwości. Ciasto będzie zbite - takie ma być. Z każdym dniem, gdy zakwas będzie lepiej pracował, stanie się coraz bardziej puszyste (tzn. pełne bąbelków powietrza).
- KROK 2. O godzinie 21:00 odmierz 60g z porannego zakwasu. Pozostały zakwas - TO ODRZUT - przełóż do innego słoika (dużego) i włóż do lodówki - możesz z niego piec ciasteczka już po 3- 4 dniach. Do odmierzonego 60g zakwasu dodaj 60g letniej wody oraz 60g mąki żytniej typ 2000, wymieszaj, zakręć i odstaw w ciepłe miejsce.
- KOLEJNE KROKI to powtórka kroku nr 2 - za każdym razem musisz odmierzyć 60g zakwasu dodać 60g wody i 60 g mąki żytniej typ 2000. Za każdym razem powstaje odrzut, który odkładam do innego słoika i piekę na nim potem ciastka (są pyszne i miękkie)
- Podsumowując - zakwas dokarmiamy w tej proporcji 1:1:1 - 2 razy dziennie (rano i wieczorem). Za każdym razem powstaje odrzut zakwasu, który należy odłożyć do innego słoika do lodówki. Tylko w proporcji 1:1:1 zakwas będzie na tyle mocny, aby upiec na kamieniu chleb pszenny. Wypróbowałam różne opcje i ta jest najlepsza. Teraz już nie kupuję pieczywa nawet pszennego, sama wypiekam piękne i pyszne bochenki.
- Po 6 dniach możesz upiec swój pierwszy chleb pszenny na zakwasie. Pozostały zakwas zakręć i włóż do lodówki. Po dwóch dniach, gdy będziesz piec kolejny chleb wyjmij wcześniej zakwas, odmierz 60g (pozostały zakwas to odrzut) dolej 60g wody i dosyp 60g mąki żytniej typ 2000. Poczekaj kilka godzin aż zacznie do Ciebie "mrugać oczkami" to te specyficzne dziurki, które oznaczają, że zakwas dobrze pracuje, wówczas jest gotowy do kolejnego wypieku.
- Jeśli nie planujesz piec w najbliższym czasie, pamiętaj aby zakwas przechowywać w lodówce i raz na 6 -7 dni dokarmić go jak wyżej. PROPORCJA 1:1:1.
Uwagi
Zakwas chlebowy idealny do wypieków chleba żytniego a nawet pięknych bochenków chleba pszennego. Prosty przepis - polecam Wam gorąco!
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Dzień dobry, z opisu przygotowania zakwasu wynika, że stosując proporcje 1:1:1 i odbierając dwa razy dziennie po 60g zakwasu i dodając wodę i mąkę, przygotowuję ciągle tą samą proporcję, otrzymując nadal tą samą ilość. W jakim momencie osiągnę wymaganą ilość zakwasu do wypieku chleba?
Pozdrawiam
Już 6 dnia nie dokarmiamy zakwasu, więc jest go więcej, odbieramy potrzebną ilość do chleba a pozostałą część dokarmiamy w proporcji 1:1:1 i możemy schować do lodówki do czasu pieczenia kolejnego chleba. Jeśli nie piekę chleba przez 7 dni, warto jest dokarmić znów zakwas.