
Wołowina stir fry to szybkie w przygotowaniu danie. Należy jednak pamiętać o wcześniejszym namoczeniu (3h wcześniej) w occie winnym, wówczas mięso stanie się bardziej kruche.
Składniki
- 150 g polędwicy wołowej
- 5-6 łyżek octu winnego
- 130 g makaronu Mie (kupuję House of Asia)
- 1 duża biała cebula
- olej sezamowy
- 1 garść groszku cukrowego
- 1 czerwona papryka
- szalotka (do posypania gotowego dania)
- opcjonalnie (kolendra)
- 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- majeranek, rozmaryn (do przyprawienia mięsa)
- 2 cm świeżego imbiru
- sezam prażony do posypania dania
Wyposażenie
- wok
Instrukcja
- Mięso umyć, pokroić w bardzo cienkie plastry. Zalać kilkoma 5-6 łyżkami octu winnego. Dodać ulubione zioła - np. oregano czy rozmaryn, NIE SOLIĆ. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 h. Nie wstawiać do lodówki.
- Gdy mięso będzie już gotowe przygotować makaron "Mie" zgodnie z zaleceniami producenta.
- W woku rozgrzać olej sezamowy. Dodać mięso, obsmażyć je po 2 minuty z każdej strony, ściągnąć z patelni, dolać szyptę oleju. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zeszklić.
- Paprykę umyć, pokroić w paski, dodać do cebuli wraz z groszkiem, podsmażyć 2 minuty. Imbir obrać, pokroić w cienkie paski dodać do dania. Warzywa do tego dania powinny pozostać lekko chrupiące, nie można ich przesmażyć.
- Następnie dodać sos sojowy ciemny, jasny i sos rybny, dodać obsmażone mięso i przygotowany wcześniej makaron. Całość poddusić chwilkę.
- Gotowe danie posypać szalotką i sezamem, ew. kolendrą. W razie potrzeby podlać do smaku sosem sojowym.
Notes
Wołowina stir fry z makaronem i warzywami to pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Nie należy jednak rezygnować z namaczania wołowiny z occie winnym, dzięki temu mięso będzie bardziej kruche.
Komentarze