
Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka wiosenna z brokułem i bobem. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 4 jajka
- 1 mały brokuł
- 200 g bobu
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 3 małe kiszone ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- Jajka gotujemy na twardo, pozostawiamy do ostudzenia.
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzamy i obieramy ze skórki.
- Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie lub na parze.
- Do dużego półmiska przekładamy pokrojone brokuły, 150g kukurydzy, 4 pokrojone jajka, 3 drobno pokrojone ogórki kiszone, obrany bób i pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę.
Sos
- Do półmiska przekładamy 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki drobno posiekanego koperku, wyciskamy 1 ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę i mieszamy wszystkie składniki.
Film
Uwagi
Pyszna sałatka wiosenna z rzodkiewką, brokułem i bobem. Do tego ogórek kiszony i słodka kukurydza - pyszne połączenie!
Komentarze