Uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

Suszone grzyby do farszu namoczyć kilka godzin wcześniej.

Składniki

Ciasto pierogowe

  • 300 gram mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 gram masła

Farsz grzybowy

  • 50 gram suszonych podgrzybków
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
60 szt.

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę przesiać do misy miksera, dodać szczyptę soli. Wodę zagotować, odmierzyć 200 ml. Masło roztopić we wrzącej wodzie, stopniowo wlewać do mąki ciągle mieszając. Następnie zmiksować mieszadłami do chleba, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Można też zagniatać ręcznie ok. 6 minut.
  • Gotowe ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz.

Farsz grzybowy

  • Do przygotowania farszu wykorzystać wcześniej namoczone grzyby.
  • Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.
  • W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Dodać ugotowane grzyby, smażyć razem około 3 minut.
  • Usmażone grzyby posiekać drobno na desce lub w rozdrabniaczu. Pozostawić do ostudzenia.

Lepienie uszek

  • Stolnicę lekko posypać mąką, ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki placek ok. 2 mm, podsypując również wałek mąką.
  • Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać farsz. Placek złożyć na pół, zlepić brzegi a następnie zlepić końcówki, tak aby powstała obręcz. Ja zawijam uszka wokół palca wskazującego i następne zlepiam.
  • Gotowe uszka układać na stolnicy oprószonym mąką. Żeby nie wysychały można je przykryć ściereczką.
  • Zagotować osoloną wodę, uszka gotować partiami, aby się nie sklejały (woda podczas gotowania nie powinna mocno "bulgotać"). Gotować 1-2 minuty aż wypłyną. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach w odstępach, żeby się nie skleiły. Jeśli planujesz mrozić uszka ułóż je na blacie podsypanym mąką w odstępach i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu można je mrozić.
    Uszka z grzybami
5 from 1 vote

Notes

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami - dlatego niezmiennie jak co roku przygotowuję uszka z tego przepisu a następnie je zamrażam..

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz