Paszteciki z kapustą i grzybami

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Pyszne, delikatne, idealne do wigilijnego barszczu.

Składniki

Farsz

  • kapusta z grzybami

Ciasto

  • 40 gram drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 gram mąki pszennej (ja użyłam mąkę tortową)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100 gram miękkiego masła (musi być bardzo miękkie)
  • 3 żółtka

na wierzch

  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko
  • kminek lub sezam
10 porcji

Instrukcja

Farsz

  • Przygotować kapustę z grzybami.

Ciasto

  • Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, dokładnie ucierać, aż do rozpuszczenia składników. Zagrzać mleko (powinno być ciepłe), powoli wlewać do rozpuszczonych drożdży ciągle mieszając. Na koniec dodać 2 czubate łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • W tym czasie przesiać mąkę do misy miksera , dodać sól i wymieszać. Po 20 minutach wlać spieniony rozczyn z drożdży i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Dodawać stopniowo żółtka miksując całość mieszadłami do chleba. Wyrabiać około 5 minut aż ciasto będzie gładkie.
  • Na koniec stopniowo dodawać miękkie masło ciągle miksując. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt kleiste, podsypać minimalnie mąką.
  • Wyrabiać mieszadłami do chleba około 5 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto nie może się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt kleiste podsypać lekko mąką. Na koniec wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formowanie

  • Stolnicę lub blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto, chwilkę powyrabiać, uformować kulę i rozwałkować na dość cienki prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Poprzecinać go na paski o szerokości około 10 cm.
  • Na brzegu paska ułożyć farsz i zawinąć długi rulon ciasta. Na końcu skleić rogi na całej długości łączenia, żeby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przenieść ostrożnie roladki. Ułożyć je na blasze w odstępach od siebie. Następnie przekroić co ok. 4 - 5 cm, ale nie rozdzielać, pozostawić tak jak są. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Pieczenie

  • Żółtko roztrzepać dokładnie z łyżką mleka a następnie posmarować paszteciki. Na koniec posypać je sezamem lub rozmarynem.
  • Piec w temperaturze 180 przez 15 - 20 minut aż paszteciki się zarumienią na złoto.
  • Podawać z barszczem czerwonym.
    Paszteciki z kapustą i grzybami
5 from 1 vote

Notes

Przedstawiłam Wam przepis na moje ulubione paszteciki. Obłędnie smakują z barszczem na ostro.. Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na paszteciki, wypróbowałam już kilka. Paszteciki zwykle przygotowuję wcześniej i mrożę a w dniu Wigilii podpiekam na opiekaczu. Są świeże jak prosto z piekarnika.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz