
Pyszne, delikatne, idealne do wigilijnego barszczu.
Składniki
Farsz
- kapusta z grzybami Poniżej zamieściłam link do przepisu
Ciasto
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 350 g mąki pszennej (ja użyłam mąkę tortową)
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła (musi być bardzo miękkie)
- 3 żółtka
na wierzch
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
- kminek lub sezam
Instrukcja
Farsz
- Przygotować kapustę z grzybami. Tutaj znajdziesz mój ulubiony przepis na kapustę z grzybami
Ciasto
- Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki.
- Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, dokładnie ucierać, aż do rozpuszczenia składników. Zagrzać mleko (powinno być ciepłe), powoli wlewać do rozpuszczonych drożdży ciągle mieszając. Na koniec dodać 2 czubate łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W tym czasie przesiać mąkę do misy miksera , dodać sól i wymieszać. Po 20 minutach wlać spieniony rozczyn z drożdży i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Dodawać stopniowo żółtka miksując całość mieszadłami do chleba. Wyrabiać około 5 minut aż ciasto będzie gładkie.
- Na koniec stopniowo dodawać miękkie masło ciągle miksując. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt kleiste, podsypać minimalnie mąką.
- Wyrabiać mieszadłami do chleba około 5 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto nie może się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt kleiste podsypać lekko mąką. Na koniec wyłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Formowanie
- Stolnicę lub blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto, chwilkę powyrabiać, uformować kulę i rozwałkować na dość cienki prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Poprzecinać go na paski o szerokości około 10 cm.
- Na brzegu paska ułożyć farsz i zawinąć długi rulon ciasta. Na końcu skleić rogi na całej długości łączenia, żeby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przenieść ostrożnie roladki. Ułożyć je na blasze w odstępach od siebie. Następnie przekroić co ok. 4 - 5 cm, ale nie rozdzielać, pozostawić tak jak są. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pieczenie
- Żółtko roztrzepać dokładnie z łyżką mleka a następnie posmarować paszteciki. Na koniec posypać je sezamem lub rozmarynem.
- Piec w temperaturze 180 przez 15 - 20 minut aż paszteciki się zarumienią na złoto.
- Podawać z barszczem czerwonym.
Notes
Przedstawiłam Wam przepis na moje ulubione paszteciki. Obłędnie smakują z barszczem na ostro.. Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na paszteciki, wypróbowałam już kilka. Paszteciki zwykle przygotowuję wcześniej i mrożę a w dniu Wigilii podpiekam na opiekaczu. Są świeże jak prosto z piekarnika.
Komentarze