
Kapusta z suszonymi grzybami to smak Wigilii.. Grzyby suszone należy namoczyć najlepiej przez noc lub 6 h wcześniej.
Składniki
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Instrukcja
- Suszone grzyby umyć i namoczyć przez noc lub co najmniej 5-6 godzin wcześniej.
- Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Pietruszkę i marchewki umyć, obrać, pokroić. Grzyby pokroić i ugotować w osolonej wodzie wraz z warzywami do miękkości, co najmniej 30 -40 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać grzyby i kapustę. Ja do smaku dodaję też ugotowaną z grzybami (posiekaną) marchewkę i pietruszkę.
- Podsmażyć razem około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
Notes
Kapusta z grzybami to smak Wigilii. Przepis na to danie jest bardzo prosty i szybki.
Komentarze