Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z suszonymi grzybami to smak Wigilii.. Grzyby suszone należy namoczyć najlepiej przez noc lub 6 h wcześniej.

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
4 porcje

Instrukcja

  • Suszone grzyby umyć i namoczyć przez noc lub co najmniej 5-6 godzin wcześniej.
  • Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Pietruszkę i marchewki umyć, obrać, pokroić. Grzyby pokroić i ugotować w osolonej wodzie wraz z warzywami do miękkości, co najmniej 30 -40 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać grzyby i kapustę. Ja do smaku dodaję też ugotowaną z grzybami (posiekaną) marchewkę i pietruszkę.
  • Podsmażyć razem około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Wigilijna kapusta z grzybami
5 from 2 votes

Notes

Kapusta z grzybami to smak Wigilii. Przepis na to danie jest bardzo prosty i szybki.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz