
Pyszne maślane ciasteczka z nadzieniem lemon curd. Dzieci i nie tylko uwielbiają je podjadać. Wyśmienite do kawy.. Kwaskowy lemon curd idealnie komponuje się ze słodkim maślanym ciastkiem... Pamiętaj, aby lemon curd przygotować szybciej, ponieważ musi schłodzić się w lodówce.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 zimne jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wyposażenie
- Podwójna foremka jajko
Instrukcja
- Tutaj znajdziesz przepis na LEMON CURD Pamiętaj, aby przygotować je wcześniej, bo trzeba je schłodzić w lodówce. Lemon curd możesz przygotować dzień wcześniej, tylko schowaj dobrze, żeby nie wyjeść całego..
- Mąkę przesypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli.
- Zagnieść na jednolitą masę rękoma lub robotem kuchennym. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1h.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 3 - 5 mm. Powykrawać ulubione kształty - u mnie jajka. Następnie w połowie ciastek wyciąć mniejszą foremką kółko lub inny kształt. Dlatego idealnie sprawdzają się tu podwójne foremki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej ciastka i przykryć drugą warstwą z wyciętym kółkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni góra - dół przez 12 - 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
- Po ostudzeniu wycisnąć w dziurkę krem lemon curd.
Notes
Pyszne ciasteczka maślane z nadzieniem lemon curd, idealne do kawy. Lemon curd nadaje kwaskowy posmak słodkim ciastkom maślanym, co stanowi połączenie idealne. Do tego mała czarna i jesteś w niebie:)
Komentarze