Ciastka maślane z lemon curd

Wielkanocne ciasteczka z lemon curd

Pyszne maślane ciasteczka z nadzieniem lemon curd. Dzieci i nie tylko uwielbiają je podjadać. Wyśmienite do kawy.. Kwaskowy lemon curd idealnie komponuje się ze słodkim maślanym ciastkiem... Pamiętaj, aby lemon curd przygotować szybciej, bo musi się schłodzić w lodówce.

Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 gram zimnego masła
  • 70 gram cukru pudru
  • 1 zimne jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
14 porcji

Wyposażenie

  • Podwójna foremka jajko

Instrukcja

  • Tutaj znajdziesz przepis na LEMON CURD Pamiętaj, aby przygotować je wcześniej, bo trzeba je schłodzić w lodówce. Lemon curd możesz przygotować dzień wcześniej, tylko schowaj dobrze, żeby nie wyjeść całego..
  • Mąkę przesypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli.
  • Zagnieść na jednolitą masę rękoma lub robotem kuchennym. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1h.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 3 - 5 mm. Powykrawać ulubione kształty - u mnie jajka. Następnie w połowie ciastek wyciąć mniejszą foremką kółko lub inny kształt. Dlatego idealnie sprawdzają się tu podwójne foremki.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej ciastka i przykryć drugą warstwą z wyciętym kółkiem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni góra - dół przez 12 - 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
  • Po ostudzeniu wycisnąć w dziurkę krem lemon curd.
    Ciastka maślane z lemon curd
5 from 3 votes

Notes

Pyszne ciasteczka maślane z nadzieniem lemon curd, idealne do kawy. Lemon curd nadaje kwaskowy posmak słodkim ciastkom maślanym, co stanowi połączenie idealne. Do tego mała czarna i jesteś w niebie:)
 

Podsumowanie

Course: Ciastka
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz