ryż z truskawkami

Waniliowe płatki ryżowe na mleku z truskawkami

Delikatne i szybkie w przygotowaniu płatki ryżowe z truskawkami. Idealne na szybkie i zdrowe śniadanie.

Składniki

  • 200 gram świeżych truskawek
  • 8 łyżek płatków ryżowych
  • 2 kubki mleka 3,2 %
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru
2 porcje

Instrukcja

  • Mleko zagotować w rondelku. Zmniejszyć temperaturę, dodać płatki ryżowe i cukier wanilinowy. Gotować ok. 15 minut aż płatki zgęstnieją często mieszając, aby nie przywarły.
  • W między czasie przygotować truskawki. Odstawić kilka truskawek do przyozdobienia dania. Resztę umyć i zblendować lub zmiksować na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki cukru, wymieszać.
  • Gotowe płatki ryżowe przełożyć do salaterek polać sosem i przyozdobić truskawkami.
    ryż z truskawkami
10 mins
5 from 1 vote

Notes

Waniliowe płatki ryżowe z truskawkami to dla mojego Syna idealne danie na śniadanie obiad i kolację..  🙂 Ja wybieram je raczej na śniadanie do pysznej, czarnej świeżo mielonej kawy:)

Podsumowanie

Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas gotowania: 15 mins
Całkowity czas: 25 mins

Komentarze

Dodaj komentarz