
Delikatne i szybkie w przygotowaniu płatki ryżowe z truskawkami. Idealne na szybkie i zdrowe śniadanie.
Składniki
- 200 gram świeżych truskawek
- 8 łyżek płatków ryżowych
- 2 kubki mleka 3,2 %
- 2 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru
Instrukcja
- Mleko zagotować w rondelku. Zmniejszyć temperaturę, dodać płatki ryżowe i cukier wanilinowy. Gotować ok. 15 minut aż płatki zgęstnieją często mieszając, aby nie przywarły.
- W między czasie przygotować truskawki. Odstawić kilka truskawek do przyozdobienia dania. Resztę umyć i zblendować lub zmiksować na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki cukru, wymieszać.
- Gotowe płatki ryżowe przełożyć do salaterek polać sosem i przyozdobić truskawkami.
Notes
Waniliowe płatki ryżowe z truskawkami to dla mojego Syna idealne danie na śniadanie obiad i kolację.. 🙂 Ja wybieram je raczej na śniadanie do pysznej, czarnej świeżo mielonej kawy:)
Komentarze