Waniliowa owsianka z prażonymi jabłkami
Owsianka z prażonymi jabłkami to bardzo sycąca propozycja na śniadanie. Daje energię na pół dnia, po niej nie będziesz już mieć ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek przed następnym posiłkiem.
Składniki
Płatki
- 2 kubki mleka
- 8 łyżek płatków owsianych (ja używam górskie BIO - do kupienia w lidlu)
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 laska waniliowa
Prażone jabłka
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
- Mleko przelać do garnka, dodać płatki owsiane i cukier waniliowy. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zgodnie z zaleceniami producenta aż owsianka zmięknie i zacznie pęcznieć.
- Laskę waniliową przeciąć wzdłuż, łyżeczką wybrać wanilię, dodać do owsianki. Następnie odstawić z ognia i trzymać około 10 minut pod przykryciem, żeby spęczniała.
- W tym czasie obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, smażyć na małym ogniu. Minimalnie podlać wodą (ok. 40 ml). Dodać cukier i cynamon, smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać do owsianki.
Uwagi
Jestem ogromną zwolenniczką owsianek. Uwielbiam je w każdej formie, ale waniliowa owsianka z prażonym jabłkami jest na prawdę wyjątkowa!
Komentarze