Owsianka z prażonymi jabłkami

Waniliowa owsianka z prażonymi jabłkami

Owsianka z prażonymi jabłkami to bardzo sycąca propozycja na śniadanie. Daje energię na pół dnia, po niej nie będziesz już mieć ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek przed następnym posiłkiem.

Składniki

Płatki

  • 2 kubki mleka
  • 8 łyżek płatków owsianych (ja używam górskie BIO - do kupienia w lidlu)
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 laska waniliowa

Prażone jabłka

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
2 porcje

Instrukcja

  • Mleko przelać do garnka, dodać płatki owsiane i cukier waniliowy. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zgodnie z zaleceniami producenta aż owsianka zmięknie i zacznie pęcznieć.
  • Laskę waniliową przeciąć wzdłuż, łyżeczką wybrać wanilię, dodać do owsianki. Następnie odstawić z ognia i trzymać około 10 minut pod przykryciem, żeby spęczniała.
  • W tym czasie obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, smażyć na małym ogniu. Minimalnie podlać wodą (ok. 40 ml). Dodać cukier i cynamon, smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać do owsianki.
    Owsianka z prażonymi jabłkami
5 from 2 votes

Uwagi

Jestem ogromną zwolenniczką owsianek. Uwielbiam je w każdej formie, ale waniliowa owsianka z prażonym jabłkami jest na prawdę wyjątkowa!

Podsumowanie

Rodzaj: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz