Udka z kurczaka na ostro pieczone z ziemniaczkami

Udka z kurczaka na ostro pieczone z ziemniakami

Pyszny obiadek - cały z jednego naczynia żaroodpornego. Niby nic szczególnego a jednak ostrość dania pochodzi od sosu sriracha, który idealnie komponuje się z tym tradycyjnym polskim daniem.

Składniki

  • 4 udka (pałeczki)
  • 1 duża biała cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 czubate łyżeczki sosu sriracha
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżki oleju
  • sól
4 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

Marynata

  • Olej przelać do miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano, 2 łyżeczki sosu sriracha, 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.

Udka

  • Udka umyć, natrzeć marynatą (troszkę marynaty pozostawić do cebuli i ziemniaków), ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Ziemniaki pokroić w ćwiartki, cebulę w krążki wymieszać w pozostałej marynacie, dodać do udek.
  • Piec w piekarniku pod folią aluminiową w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 40 minut, następnie ściągnąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut, aby skórka kurczaka była chrupiąca.
    Udka z kurczaka na ostro pieczone z ziemniaczkami
5 from 3 votes

Uwagi

Pyszne i szybkie danie obiadowe - całość z jednego naczynia. Sos sriracha nadaje temu daniu pyszny, ostry smak, dlatego proponuję, aby nie rezygnować z niego.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 50 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz