Udka z kurczaka na ostro pieczone z ziemniakami
Pyszny obiadek - cały z jednego naczynia żaroodpornego. Niby nic szczególnego a jednak ostrość dania pochodzi od sosu sriracha, który idealnie komponuje się z tym tradycyjnym polskim daniem.
Składniki
- 4 udka (pałeczki)
- 1 duża biała cebula
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 czubate łyżeczki sosu sriracha
- 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 4 łyżki oleju
- sól
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
Marynata
- Olej przelać do miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano, 2 łyżeczki sosu sriracha, 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
Udka
- Udka umyć, natrzeć marynatą (troszkę marynaty pozostawić do cebuli i ziemniaków), ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Ziemniaki pokroić w ćwiartki, cebulę w krążki wymieszać w pozostałej marynacie, dodać do udek.
- Piec w piekarniku pod folią aluminiową w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 40 minut, następnie ściągnąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut, aby skórka kurczaka była chrupiąca.
Uwagi
Pyszne i szybkie danie obiadowe - całość z jednego naczynia. Sos sriracha nadaje temu daniu pyszny, ostry smak, dlatego proponuję, aby nie rezygnować z niego.
Komentarze