Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik - delikatny i puszysty - mój ulubiony przepis na tradycyjny sernik.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 500 g tłustego twarogu
  • 80 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 10 jajek (rozmiar M)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy

Polewa czekoladowa

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe
1 blaszka 30cm x 40cm

Wyposażenie

  • blacha 30 x 40 cm
  • duża misa miksera

Instrukcja

Sernik

  • Miękkie masło zmiksować na wysokich obrotach z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Białka pozostawić, będą potrzebne)
  • Twaróg zmielić trzykrotnie. Ja poszłam tym razem na łatwiznę i zmieliłam blenderem, wyszło idealnie. Pamiętaj jednak, że ser musi być bardzo miękki, jak masło, nie należy pozostawiać grudek.
  • Do żółtek dodawać stopniowo twaróg, najpierw zmiksowany, potem z wiaderka. Twaróg dodawać po łyżce cały czas miksując na średnich obrotach.
  • Następnie dodać mąkę i budyń, dokładnie zmiksować.
  • Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
  • Blachę 30 x 40 nasmarować masłem, wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową.
  • Piec w środkowej części piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 -100 minut. Studzić stopniowo uchylając drzwi piekarnika a następnie w temperaturze pokojowej. Sernik piekę w niższej temperaturze, żeby nie wyrastał, dzięki temu nie opadnie na koniec.
  • Po ostudzeniu sernik pozostawić na noc w lodówce.

Masa czekoladowa

  • Masę czekoladową nakładać na sernik po całkowitym ostudzeniu, najlepiej na następny dzień.
  • 1,5 tabliczki czekolady rozpuścić na parze, dodać 100 ml śmietanki ciągle mieszając aż do połączenia. Polać ostudzony sernik i posypać wiórkami kokosowymi.
    Tradycyjny sernik
4.86 from 14 votes

Uwagi

Pyszny, puszysty sernik tradycyjny. Idealny do małej czarnej.

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz