Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik piekę z 2 kg sera i 15 jajek - piekę w blasze 30 x 40, ale ciasta wychodzi mi zawsze troszkę za dużo więc końcówkę przekładam do 6 foremek i piekę dodatkowo babeczki serowe.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 500 gram tłustego twarogu
  • 500 gram półtłustego twarogu
  • 80 gram masła
  • 300 gram cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 60 gram skrobi ziemniaczanej
  • 50 gram mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy

Polewa czekoladowa

  • 200 gram mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • wiórki kokosowe
20 porcji

Wyposażenie

  • Blacha 30 x 40 cm - ale końcówkę ciasta przekładam do 6 foremek i piekę dodatkowo babeczki. Nie daję całości ciasta z obawy, żeby sernik nie wyskoczył z blachy.. Jeśli zastosujesz większą blachę sernik nie będzie taki wysoki - ja nie pozwalam mu za bardzo wyrastać, żeby nie opadł po upieczeniu. Dlatego pilnuj czasu i temperatury pieczenia.
  • Na 2kg sera i 15 jaj potrzebna jest duża misa miksera.

Instrukcja

Sernik

  • Miękkie masło zmiksować na wysokich obrotach z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Białka pozostawić, będą potrzebne)
  • Twaróg tłusty i półtłusty trzykrotnie zmielić. Ja poszłam tym razem na łatwiznę i zmieliłam blenderem, wyszło idealnie. Pamiętaj jednak, że ser musi być bardzo miękki, jak masło, nie należy pozostawiać grudek.
  • Do żółtek dodawać stopniowo twaróg, najpierw zmiksowany, potem z wiaderka. Twaróg dodawać po łyżce cały czas miksując na średnich obrotach.
  • Następnie dodać mąkę i budyń, dokładnie zmiksować.
  • Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
  • Blachę 30 x 40 nasmarować masłem, wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową. Końcówkę masy przekładam do 6 foremek i piekę dodatkowo babeczki serowe, bo obawiam się, żeby ser nie wyrósł poza formę. Celowo nie stosuję większej blachy, bo lubię jak ten sernik jest wysoki.
  • Piec w środkowej części piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 -100 minut. Studzić stopniowo uchylając drzwi piekarnika a następnie w temperaturze pokojowej. Sernik piekę w niższej temperaturze, żeby nie wyrastał, dzięki temu nie opadnie na koniec.

Masa czekoladowa

  • Masę czekoladową nakładać na sernik po całkowitym ostudzeniu, najlepiej na następny dzień.
  • Czekoladę wraz z 2 łyżkami oleju podgrzać w rondelku, udekorować sernik, posypać wiórkami kokosowymi.
    Tradycyjny sernik
5 from 4 votes

Notes

Pyszny, puszysty sernik tradycyjny. Idealny do małej czarnej.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 mins

Komentarze

Dodaj komentarz