Tradycyjny sernik
Tradycyjny sernik - delikatny i puszysty - mój ulubiony przepis na tradycyjny sernik.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500 g tłustego twarogu
- 80 g masła
- 250 g cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 10 jajek (rozmiar M)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
Polewa czekoladowa
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
Wyposażenie
- blacha 30 x 40 cm
- duża misa miksera
Instrukcja
Sernik
- Miękkie masło zmiksować na wysokich obrotach z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Białka pozostawić, będą potrzebne)
- Twaróg zmielić trzykrotnie. Ja poszłam tym razem na łatwiznę i zmieliłam blenderem, wyszło idealnie. Pamiętaj jednak, że ser musi być bardzo miękki, jak masło, nie należy pozostawiać grudek.
- Do żółtek dodawać stopniowo twaróg, najpierw zmiksowany, potem z wiaderka. Twaróg dodawać po łyżce cały czas miksując na średnich obrotach.
- Następnie dodać mąkę i budyń, dokładnie zmiksować.
- Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
- Blachę 30 x 40 nasmarować masłem, wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową.
- Piec w środkowej części piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 -100 minut. Studzić stopniowo uchylając drzwi piekarnika a następnie w temperaturze pokojowej. Sernik piekę w niższej temperaturze, żeby nie wyrastał, dzięki temu nie opadnie na koniec.
- Po ostudzeniu sernik pozostawić na noc w lodówce.
Masa czekoladowa
- Masę czekoladową nakładać na sernik po całkowitym ostudzeniu, najlepiej na następny dzień.
- 1,5 tabliczki czekolady rozpuścić na parze, dodać 100 ml śmietanki ciągle mieszając aż do połączenia. Polać ostudzony sernik i posypać wiórkami kokosowymi.
Uwagi
Pyszny, puszysty sernik tradycyjny. Idealny do małej czarnej.
Komentarze