Tosty z jajkiem po benedyktyńsku

Tosty z jajkiem po benedyktyńsku

Szybkie śniadanie z pysznym rozpływającym się jajkiem po benedyktyńsku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 tosty
  • 1 łyżka octu
  • 2 szt. rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Do niewielkiego garnka wlać wodę, osolić i zagotować, zmniejszyć gaz. Dodać łyżkę octu. Jajko wbić do małej miseczki. Łyżką zrobić w garnku z wodą wir a następnie wlać delikatnie jajko. Gotować aż białko się zetnie na małym ogniu (ok. 3-4 minuty), nie za długo, aby nie doprowadzić do ścięcia żółtka. Wyciągnąć na talerz, powtórzyć z kolejnymi jajkami.
  • Tosty upiec w tostownicy, można też zapiec w piekarniku z kawałkiem sera.
  • Warzywa umyć. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry, szczypiorek posiekać.
  • Na upieczonych tostach wyłożyć jajko, posypać rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodać soli i pieprzu do smaku.
    Tosty z jajkiem po benedyktyńsku
5 from 2 votes

Notes

Jajka po benedyktyńsku smakują zawsze. Do tego kompozycji jest wiele. Możesz je podawać na tostach czy sałatkach. Ja uwielbiam:)

Podsumowanie

Course: Śniadanie
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz