
Zapiekane tortille ze szpinakiem i ricottą są szybkie w przygotowaniu. Idealne na imprezy lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 600 gram świeżego szpinaku
- 250 gram ricotty
- 3 pszenne tortille
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 garści tartej mozarelli
- kilka czarnych oliwek (do przyozdobienia)
Wyposażenie
- wok
Instrukcja
- Na oliwie z oliwek (w woku) podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać świeży szpinak. Dodawać partiami, jak zmniejszy objętość. Dodać soli i pieprzu do smaku, ale nie za dużo, ponieważ ricotta jest słona.
- Jak szpinak zmniejszy objętość dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Odsączyć wodę. Tortille nie mogą być mokre.
- Szpinak wyłożyć na tortille, posypać tartą mozarellą. Zawinąć w ruloniki.
- Tortille zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut.
- Gotowe tortille pokroić w grubsze plastry, każdy przekłuć wykałaczką, nabić czarne oliwki.
- Podawać na ciepło.
Notes
Zapiekane tortille to idealne rozwiązanie na przekąskę podczas imprez lub w ciągu dnia.
Komentarze