Tortille ze szpinakiem i ricottą

Zapiekane tortille ze szpinakiem i ricottą są szybkie w przygotowaniu. Idealne na imprezy lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 600 gram świeżego szpinaku
  • 250 gram ricotty
  • 3 pszenne tortille
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 garści tartej mozarelli
  • kilka czarnych oliwek (do przyozdobienia)
4 porcje

Wyposażenie

  • wok

Instrukcja

  • Na oliwie z oliwek (w woku) podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać świeży szpinak. Dodawać partiami, jak zmniejszy objętość. Dodać soli i pieprzu do smaku, ale nie za dużo, ponieważ ricotta jest słona.
  • Jak szpinak zmniejszy objętość dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Odsączyć wodę. Tortille nie mogą być mokre.
  • Szpinak wyłożyć na tortille, posypać tartą mozarellą. Zawinąć w ruloniki.
  • Tortille zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut.
  • Gotowe tortille pokroić w grubsze plastry, każdy przekłuć wykałaczką, nabić czarne oliwki.
  • Podawać na ciepło.
5 from 1 vote

Notes

Zapiekane tortille to idealne rozwiązanie na przekąskę podczas imprez lub w ciągu dnia.

Podsumowanie

Course: Przekąska, Starter
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz