Tortille zapiekane z mięsem i mozarellą

Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu tortille z mięsem, warzywami i mozarellą. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań - smacznego!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 biała cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ puszki fasoli
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g tartej mozarelli
  • 5 placków tortilli
5 tortilli

Wyposażenie

  • grill elektryczny lub patelnia

Instrukcja

  • Na rozgrzanym oleju smażymy na złoto posiekaną w kostkę cebulę.
  • Następnie dodajemy 500g zmielonego mięsa z łopatki, 2 łyżki przyprawy curry, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę płatków chilli, 1 łyżkę oregano i do smaku sól oraz pieprz. Całość mieszamy, smażymy delikatnie rozgniatając mięso.
  • Na koniec dodajemy 1 puszkę kukurydzy (odsączonej z wody) i ½ puszki czerwonej fasoli. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy.
  • Na środek tortilli przekładamy ok. 4 łyżki farszu, posypujemy tartą mozarellą i zwijamy najpierw boki, następnie, góra - dół. Smażymy na grillu elektrycznym na złoty kolor. Smacznego!
  • Tortille zapiekane z mięsem i mozarellą
5 from 1 vote

Video

Notes

Zapiekane tortille z mięsem i mozarellą bardzo dobrze sprawdzają się również na wszelkie imprezy. Można przygotować je wcześniej, a później tylko podsmażyć je na patelni grillowej.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Przekąski
Cuisine: Meksykańska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz