Torciki bezowy z mascarpone

Torcik bezowy z mascarpone i owocami

Mój syn nie lubi tradycyjnych tortów, co roku więc na jego życzenie piekę torcik bezowy z mascarpone i owocami. Ten zawsze się udaje! Pod warunkiem, że dopilnujesz czasu pieczenia i suszenia bezy. Nigdy nie pozostawiaj bezy przez noc w piekarniku, ponieważ ciepłe powietrze się skropli i beza będzie gumowata.

Składniki

Beza

  • 10 białek (dobrze schłodzonych, prosto z lodówki)
  • 400 gram cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Nadzienie

  • 500 gram sera mascarpone
  • 400 gram śmietanki 30% (2 małe opakowania)
  • 4 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16gram)
  • 250 gram malin
  • 125 gram jeżyn
10 osób

Wyposażenie

  • 2 blachy (może być też kratka)

Instrukcja

  • Białka przelać do misy miksera. Dokładnie zmiksować.
  • Gdy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier - stopniowo - po jednej łyżce w odstępach czasu. Nie należy się spieszyć, wówczas białka ubiją się idealnie.
  • Gdy białka będą już ubite, po dodaniu całości cukru miksować jeszcze chwilkę.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Białka powinny być ubite na sztywno.
  • Na 2 blachach wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć ubite białka formując 2 koła, po jednym na każdej z blach.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni (termo obieg) przez 1,5 godziny. Ja piekę w dolnej i środkowej części piekarnika, aby nie spiec zbytnio bezy. Pamiętaj, żeby między blachami pozostawić odstęp, ponieważ beza zwiększy swoją objętość podczas pieczenia.
  • Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika! Wyłącz go i pozostaw w nim bezę na 3h.
  • Po 3 godzinach wykładamy bezy na blat i pozostawiamy najlepiej przez noc w temperaturze pokojowej.

Nadzienie mascarpone

  • Nadzienie mascarpone przygotowuję zawsze na następny dzień (już w dniu urodzin, czy imprezy).
  • Do misy miksera przełożyć mascarpone, dodać śmietankę 30%, cukier wanilinowy i miksować aż całość będzie dobrze ubita.
  • Nadzienie mascarpone wyłożyć na jeden z blatów bezy, przyozdobić owocami (część owoców pozostawiam na przyozdobienie górnego blatu) i przykryć drugim blatem.
  • Tort przechowywać w lodówce!
    Torciki bezowy z mascarpone
5 from 4 votes

Notes

Torcik bezowy jest wyśmienity, zachwyca zawsze moich gości i wszyscy z utęsknieniem na niego czekają. Przepis, który Wam przedstawiłam u mnie zawsze się udaje. Ale zawsze też pilnuję czasu pieczenia i suszenia bezy. Ponadto białka muszą być idealnie ubite na sztywno, złociste i błyszczące.

Podsumowanie

Rodzaj: Bezy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 4 godziny 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz