
Mój syn nie lubi tradycyjnych tortów, co roku więc na jego życzenie piekę torcik bezowy z mascarpone i owocami. Ten zawsze się udaje! Pod warunkiem, że dopilnujesz czasu pieczenia i suszenia bezy. Nigdy nie pozostawiaj bezy przez noc w piekarniku, ponieważ ciepłe powietrze się skropli i beza będzie gumowata.
Składniki
Beza
- 10 białek (dobrze schłodzonych, prosto z lodówki)
- 400 gram cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Nadzienie
- 500 gram sera mascarpone
- 400 gram śmietanki 30% (2 małe opakowania)
- 4 op. cukru wanilinowego (1 op. = 16gram)
- 250 gram malin
- 125 gram jeżyn
Wyposażenie
- 2 blachy (może być też kratka)
Instrukcja
- Białka przelać do misy miksera. Dokładnie zmiksować.
- Gdy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier - stopniowo - po jednej łyżce w odstępach czasu. Nie należy się spieszyć, wówczas białka ubiją się idealnie.
- Gdy białka będą już ubite, po dodaniu całości cukru miksować jeszcze chwilkę.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Białka powinny być ubite na sztywno.
- Na 2 blachach wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć ubite białka formując 2 koła, po jednym na każdej z blach.
- Piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni (termo obieg) przez 1,5 godziny. Ja piekę w dolnej i środkowej części piekarnika, aby nie spiec zbytnio bezy. Pamiętaj, żeby między blachami pozostawić odstęp, ponieważ beza zwiększy swoją objętość podczas pieczenia.
- Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika! Wyłącz go i pozostaw w nim bezę na 3h.
- Po 3 godzinach wykładamy bezy na blat i pozostawiamy najlepiej przez noc w temperaturze pokojowej.
Nadzienie mascarpone
- Nadzienie mascarpone przygotowuję zawsze na następny dzień (już w dniu urodzin, czy imprezy).
- Do misy miksera przełożyć mascarpone, dodać śmietankę 30%, cukier wanilinowy i miksować aż całość będzie dobrze ubita.
- Nadzienie mascarpone wyłożyć na jeden z blatów bezy, przyozdobić owocami (część owoców pozostawiam na przyozdobienie górnego blatu) i przykryć drugim blatem.
- Tort przechowywać w lodówce!
Notes
Torcik bezowy jest wyśmienity, zachwyca zawsze moich gości i wszyscy z utęsknieniem na niego czekają. Przepis, który Wam przedstawiłam u mnie zawsze się udaje. Ale zawsze też pilnuję czasu pieczenia i suszenia bezy. Ponadto białka muszą być idealnie ubite na sztywno, złociste i błyszczące.
Komentarze