Tom Kha z krewetkami

Tom Kha z krewetkami

Tom Kha to tajskie danie. Ja podaję je z ryżem jaśminowym, krewetkami i imbirem. Jeśli jednak nie lubisz krewetek, zamień je na kurczaka, będzie równie pysznie. Pamiętaj, aby nie gotować za długo warzyw. Powinny być chrupiące, wówczas danie będzie najlepsze. To danie dla smakoszy tajskiej kuchni:) Ja uwielbiam:)

Składniki

  • 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)
  • 2 czubate łyżeczki pasty Tom Kha
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • korzeń imbiru (około 3 cm)
  • 2 garści świeżych kiełków fasoli mung
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 100 g świeżych lub mrożonych krewetek
  • kiełki rzodkiewki (mała ilość do przyozdobienia dania)
  • prażony sezam
  • 1 szt. limonki
2 porcje

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odsączyć i wysypać na talerz. Pozostawić do ostudzenia.
  • Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić pozostawić jedynie ogonki, umyć i odstawić.
  • Mleczko kokosowe przelać do woka lub garnka. Dodać dwie czubate łyżeczki pasty Tom Kha, pogrzać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia składników. Z połowy limonki wycisnąć sok, dodać do woka. Drugą połowę możesz wykorzystać do przyozdobienia dania.
  • Imbir i cebulę obrać i pokroić w cienkie paski, dodać do woka, gotować na małym ogniu około 4 minut.
  • Posiekać kolendrę (kilka listów pozostawić do przyozdobienia dania), dodać do woka razem ze świeżymi kiełkami fasoli mung. Gotować na małym ogniu około 2 minut.
  • Krewetki dodać do woka, gotować na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.
  • Ryż jaśminowy można podgrzać minimalnie w mikrofali, a następnie nałożyć do filiżanki w celu uformowania ładnej kuleczki.
  • Tom Kha podawać w dużym talerzu a nawet miseczce, z ryżem lekko zatopionym w zupie. Posypać świeżą kolendrą, przyozdobić świeżymi kiełkami rzodkiewki i posypać prażonym sezamem. Pyyycha....:)
    Tom Kha z krewetkami
20 mins
5 from 2 votes

Notes

Tom Kha z krewetkami, ryżem jaśminowym i lekko ściętymi warzywami to pyszne tajskie danie.. oczywiście jest to kwestia podniebienia. Ja uwielbiam kuchnię tajską. Jeśli nie przepadasz za krewetkami, podmień je na kurczaka.

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Tajska
Czas przygotowywania: 20 mins
Czas gotowania: 15 mins
35 mins

Komentarze

Dodaj komentarz