Tom Kha z krewetkami

Tom Kha z krewetkami

Tom Kha to tajskie danie. Ja podaję je z ryżem jaśminowym, krewetkami i imbirem. Jeśli jednak nie lubisz krewetek, zamień je na kurczaka, będzie równie pysznie. Pamiętaj, aby nie gotować za długo warzyw. Powinny być lekkie i chrupiące, wówczas danie będzie najlepsze. To danie dla smakoszy tajskiej kuchni:) Ja uwielbiam:)

Składniki

  • 100 gram ryżu jaśminowego (1 woreczek)
  • 2 czubate łyżeczki pasty Tom Kha
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • korzeń imbiru (około 3 cm)
  • 2 garści świeżych kiełków fasoli mung
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 100 gram świeżych lub mrożonych krewetek
  • kiełki rzodkiewki (mała ilość do przyozdobienia dania)
  • prażony sezam
  • 1 szt. limonki
2 porcje

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odsączyć i wysypać na talerz. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić pozostawić jedynie ogonki, umyć i odstawić.
  • Mleczko kokosowe przelać do woka lub garnka. Dodać dwie czubate łyżeczki pasty Tom Kha, pogrzać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia składników. Z połowy limonki wycisnąć sok, dodać do woka. Drugą połowę możesz wykorzystać do przyozdobienia dania.
  • Imbir i cebulę obrać i pokroić w cienkie paski, dodać do woka, gotować na małym ogniu około 4 minut.
  • Posiekać kolendrę (kilka listów pozostawić do przyozdobienia dania), dodać do woka razem ze świeżymi kiełkami fasoli mung. Gotować na małym ogniu około 2 minut.
  • Krewetki dodać do woka, gotować na małym ogniu przez kolejne dwie minuty.
  • Ryż jaśminowy można podgrzać minimalnie w mikrofali, a następnie nałożyć do filiżanki w celu uformowania ładnej kuleczki.
  • Tom Kha podawać w dużym talerzu a nawet miseczce, z ryżem lekko zatopionym w zupie. Posypać świeżą kolendrą, przyozdobić świeżymi kiełkami rzodkiewki i posypać prażonym sezamem. Pyyycha....:)
    Tom Kha z krewetkami
20 mins
5 from 2 votes

Notes

Tom Kha z krewetkami, ryżem jaśminowym i lekko ściętymi warzywami to pyszne tajskie danie.. oczywiście jest to kwestia podniebienia. Ja uwielbiam kuchnię tajską. Jeśli nie przepadasz za krewetkami, podmień je na kurczaka.

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Tajska
Czas przygotowywania: 20 mins
Czas gotowania: 15 mins
35 mins

Komentarze

Dodaj komentarz