Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Pyszne tiramisu do przygotowania w kilka minut. U mnie 2 pucharki każdy po 450 ml.
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 4 żółtka
  • 200 ml kawy espresso
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • ok. 10-12 szt. podłużnych biszkoptów
  • maliny, łezki czekolady
2 porcje

Wyposażenie

  • 2 pucharki - moje są duże, jeśli masz małe, mogą być 3 lub 4.

Instrukcja

  • Na początek parzymy kawę espresso i pozostawiamy do ostudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy 2 łyżki likieru amaretto.
  • Biszkopty kroimy w pół, żeby zmieściły się w pucharkach.
  • Kilka biszkoptów maczamy krótko w kawie i układamy na dnie i posypujemy (przez sitko) kakao.
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
  • Na biszkoptach układamy warstwę mascarpone, następnie znów biszkopty, kakao i masa. Na koniec posypujemy kakao i ozdabiamy owocami i łezkami czekolady.
    Tiramisu w pucharkach
5 from 1 vote

Video

Notes

Włoskie desery są pyszne a tiramisu jest jednym z moich ulubionych - proste, szybkie, pyszne i efektowne!

Podsumowanie

Rodzaj: Deser
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz