
Pyszne włoskie tiramisu w klasycznej formie. Pyszny serowo jajeczny krem przełożony biszkoptami nasączonymi amaretto i espresso. Deser jest wilgotny i puszysty. Rozpływa się w ustach.
Składniki
- 250 gram podłużnych biszkoptów
- 500 gram sera mascarpone
- 3 jajka rozmiar L
- 50 gram cukru
- 100 ml amaretto
- 250 ml espresso
- kakao do posypania
Wyposażenie
- Blacha z odpinaną obręczą wymiar: 18x22 cm lub zbliżony
Instrukcja
- Zaparzyć espresso, przelać do szerokiego naczynia, dodać amaretto, odstawić.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone. Miksować aż do dokładnego połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką, odstawić.
- Biszkopty pojedynczo zanurzać na krótko w espresso i od razu układać w blaszce (najlepiej, żeby blaszka miała odpinaną obręcz, będzie łatwiej porcjować ciasto).
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać i posypać lekko kakao.
- Następnie namaczać w kawie kolejno biszkopt po biszkopcie i układać na masę. Przykryć drugą warstwą masy. Całość wstawić do lodówki najlepiej na 5 godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.
Notes
Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Na następny dzień smakuje najlepiej, gdyż smaki przechodzą się i całość jest bardzo delikatna.
Komentarze