Tiramisu klasyczne

Tiramisu klasyczne

Pyszne włoskie tiramisu w klasycznej formie. Pyszny serowo jajeczny krem przełożony biszkoptami nasączonymi amaretto i espresso. Deser jest wilgotny i puszysty. Rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 250 gram podłużnych biszkoptów
  • 500 gram sera mascarpone
  • 3 jajka rozmiar L
  • 50 gram cukru
  • 100 ml amaretto
  • 250 ml espresso
  • kakao do posypania
12 porcji

Wyposażenie

  • Blacha z odpinaną obręczą wymiar: 18x22 cm lub zbliżony

Instrukcja

  • Zaparzyć espresso, przelać do szerokiego naczynia, dodać amaretto, odstawić.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone. Miksować aż do dokładnego połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką, odstawić.
  • Biszkopty pojedynczo zanurzać na krótko w espresso i od razu układać w blaszce (najlepiej, żeby blaszka miała odpinaną obręcz, będzie łatwiej porcjować ciasto).
  • Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać i posypać lekko kakao.
  • Następnie namaczać w kawie kolejno biszkopt po biszkopcie i układać na masę. Przykryć drugą warstwą masy. Całość wstawić do lodówki najlepiej na 5 godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.
    Tiramisu klasyczne
5 from 4 votes

Notes

Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Na następny dzień smakuje najlepiej, gdyż smaki przechodzą się i całość jest bardzo delikatna.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 50 mins

Komentarze

Dodaj komentarz