Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia

Szybka i pyszna kolacja lub starter/ przekąska na imprezy. Tatar z wędzonego łososia jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (ja użyłam wysokobiałkowy chleb proteinowy - do kupienia w żabce, jest pyszny i świetnie się nadaje do tego dania)
  • 200 g wędzonego na zimno łososia (do tego dania nie nadaje się łosoś hermetycznie pakowany, powinien być świeżo uwędzony i koniecznie na zimno).
  • 2 ogórki kiszone
  • połowa małego pora
  • 1 łyżka sosu sriracha (do kupienia m.in. w marketach)
  • kiełki z rzodkiewki do przyozdobienia lub nabita na wykałaczkę oliwka.
4 porcje

Wyposażenie

  • okrągła lub kwadratowa foremka

Instrukcja

  • Łososia posiekać, przełożyć do miski.
  • Dodać posiekanego pora i ogórki kiszone oraz łyżkę sosu sriracha.
  • Całość dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
  • Do wykrawania pieczywa użyłam metalowej foremki z wieczkiem, wieczkiem należy docisnąć ułożony na chlebie tatar.
  • Foremką powycinać kółka w chlebie. Foremkę ułożyć na wyciętym chlebie uzupełnić tatarem z łososia, docisnąć wieczkiem i ściągnąć foremkę. Przyozdobić kiełkami lub nabitą na wykałaczkę oliwką.
    Tatar z wędzonego łososia
5 from 2 votes

Notes

Tatar z wędzonego łososia jest szybki w przygotowaniu, a do tego efektowny, polecam na wszelkiego rodzaju imprezy. Bardzo ważne jest też pieczywo, powinno być pełnoziarniste, idealnie nadaje się tu chleb proteinowy wysokobiałkowy.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, kolacja
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz