
Szybka i pyszna kolacja lub starter/ przekąska na imprezy. Tatar z wędzonego łososia jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Składniki
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (ja użyłam wysokobiałkowy chleb proteinowy - do kupienia w żabce, jest pyszny i świetnie się nadaje do tego dania)
- 200 g wędzonego na zimno łososia (do tego dania nie nadaje się łosoś hermetycznie pakowany, powinien być świeżo uwędzony i koniecznie na zimno).
- 2 ogórki kiszone
- połowa małego pora
- 1 łyżka sosu sriracha (do kupienia m.in. w marketach)
- kiełki z rzodkiewki do przyozdobienia lub nabita na wykałaczkę oliwka.
Wyposażenie
- okrągła lub kwadratowa foremka
Instrukcja
- Łososia posiekać, przełożyć do miski.
- Dodać posiekanego pora i ogórki kiszone oraz łyżkę sosu sriracha.
- Całość dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
- Do wykrawania pieczywa użyłam metalowej foremki z wieczkiem, wieczkiem należy docisnąć ułożony na chlebie tatar.
- Foremką powycinać kółka w chlebie. Foremkę ułożyć na wyciętym chlebie uzupełnić tatarem z łososia, docisnąć wieczkiem i ściągnąć foremkę. Przyozdobić kiełkami lub nabitą na wykałaczkę oliwką.
Notes
Tatar z wędzonego łososia jest szybki w przygotowaniu, a do tego efektowny, polecam na wszelkiego rodzaju imprezy. Bardzo ważne jest też pieczywo, powinno być pełnoziarniste, idealnie nadaje się tu chleb proteinowy wysokobiałkowy.
Komentarze