Tatar z wędzonego łososia z gorczycą porem i ogórkiem

Tatar z wędzonego łososia z gorczycą porem i ogórkiem

Pyszny tatar z wędzonego łososia na razowym chlebie z dodatkiem musztardy francuskiej, pora, ogórka oraz kaparów. Pyszny starter na wszelkiego rodzaju imprezy.

Składniki

  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 5-6 kromek chleba pełnoziarnistego (u mnie chleb proteinowy - do kupienia m.in. w żabce)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1/3 pora
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego (ważne, aby dodać jasny sos sojowy, ciemny zmieni kolor tatara.)
  • czarne oliwki
6 porcji

Wyposażenie

  • okrągła lub kwadratowa foremka
  • Wykałaczki

Instrukcja

  • Foremką wykroić w chlebie kółka, odstawić. Użyłam foremki jak na zdjęciu.
  • Łososia oddzielić od skóry, posiekać, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane 2 ogórki kiszone, 1/3 pora, 1 łyżkę kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej i 1 łyżkę jasnego sosu sojowego (tylko jasny sos sojowy!!!) Całość dokładnie wymieszać.
  • Na talerzu ułożyć wykrojone kawałki chleba, przyłożyć foremkę i nałożyć do niej przygotowanego tatara. Wieczkiem docisnąć lekko tatara, tak aby uzyskał odpowiednią formę. Dociskając wieczko zdjąć delikatnie foremkę. Każdego tatara przyozdobić wykałaczką z oliwką.
    Tatar z wędzonego łososia z gorczycą porem i ogórkiem
5 from 1 vote

Notes

Pyszny tatar z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów, ogórka i pora, to pyszna i efektowna przekąska na wszelkie imprezy.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Przekąska, Starter
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz