
Pyszny tatar z wędzonego łososia na razowym chlebie z dodatkiem musztardy francuskiej, pora, ogórka oraz kaparów. Pyszny starter na wszelkiego rodzaju imprezy.
Składniki
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- 5-6 kromek chleba pełnoziarnistego (u mnie chleb proteinowy - do kupienia m.in. w żabce)
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1/3 pora
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego (ważne, aby dodać jasny sos sojowy, ciemny zmieni kolor tatara.)
- czarne oliwki
Wyposażenie
- okrągła lub kwadratowa foremka
- Wykałaczki
Instrukcja
- Foremką wykroić w chlebie kółka, odstawić. Użyłam foremki jak na zdjęciu.
- Łososia oddzielić od skóry, posiekać, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane 2 ogórki kiszone, 1/3 pora, 1 łyżkę kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej i 1 łyżkę jasnego sosu sojowego (tylko jasny sos sojowy!!!) Całość dokładnie wymieszać.
- Na talerzu ułożyć wykrojone kawałki chleba, przyłożyć foremkę i nałożyć do niej przygotowanego tatara. Wieczkiem docisnąć lekko tatara, tak aby uzyskał odpowiednią formę. Dociskając wieczko zdjąć delikatnie foremkę. Każdego tatara przyozdobić wykałaczką z oliwką.
Notes
Pyszny tatar z wędzonego łososia z dodatkiem kaparów, ogórka i pora, to pyszna i efektowna przekąska na wszelkie imprezy.
Komentarze