Tatar z łososia

Tatar z łososia na półostro

Pyszny tatar z łososia na pół ostro marynowany w sosie sriracha z dodatkiem drobno posiekanego pora. Łososia warto jest zamarynować 2 h przed podaniem.

Składniki

  • 250 gram świeżego łososia
  • 1 limonka
  • 1 mały por (udało mi się kupić por baby)
  • 3 łyżki sosu sriracha
  • 2 wafle ryżowe
  • szczypta kiełek z rzodkiewki (opcjonalnie: do przyozdobienia)
  • marynowany imbir (opcjonalnie: do przyozdobienia)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego (koniecznie jasny, żeby nie zabarwić ryby na brązowo, dlatego też daję tylko 1 łyżkę)
2 porcje

Wyposażenie

  • Okrągła metalowa foremka

Instrukcja

  • Łososia umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać sos sriracha i sos sojowy, wymieszać.
  • Por umyć pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z rybą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2h.
    Tatar z łososia na ostro
  • Zamarynowanego łososia ułożyć na talerzu, najlepiej skorzystać z foremki. Podawać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku to: wafle ryżowe, marynowany imbir i limonka do skropienia ryby..
    Tatar z łososia
5 from 2 votes

Notes

Tatar z łososia na półostro lub ostro. Sos sriracha jest ostry, dlatego ostrość łatwo regulować dodając większą lub mniejszą ilość sosu. Wyśmienita propozycja na elegancki starter i wyjątkowe okazje..

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, Starter
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz