
Pyszny tatar z łososia na pół ostro marynowany w sosie sriracha z dodatkiem drobno posiekanego pora. Łososia warto jest zamarynować 2 h przed podaniem.
Składniki
- 250 gram świeżego łososia
- 1 limonka
- 1 mały por (udało mi się kupić por baby)
- 3 łyżki sosu sriracha
- 2 wafle ryżowe
- szczypta kiełek z rzodkiewki (opcjonalnie: do przyozdobienia)
- marynowany imbir (opcjonalnie: do przyozdobienia)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego (koniecznie jasny, żeby nie zabarwić ryby na brązowo, dlatego też daję tylko 1 łyżkę)
Wyposażenie
- Okrągła metalowa foremka
Instrukcja
- Łososia umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać sos sriracha i sos sojowy, wymieszać.
- Por umyć pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z rybą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2h.
- Zamarynowanego łososia ułożyć na talerzu, najlepiej skorzystać z foremki. Podawać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku to: wafle ryżowe, marynowany imbir i limonka do skropienia ryby..
Notes
Tatar z łososia na półostro lub ostro. Sos sriracha jest ostry, dlatego ostrość łatwo regulować dodając większą lub mniejszą ilość sosu. Wyśmienita propozycja na elegancki starter i wyjątkowe okazje..
Komentarze