Tatar z łososia na mango

Tatar z łososia na dojrzałym mango

Tatar z łososia na mango to danie dla smakoszy ryb. Lekkie, idealnie smakuje jako starter podczas kolacji we Dwoje:)

Składniki

  • 300 g świeżego łososia
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 mały por
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 wafle ryżowe (najlepiej pełnoziarniste)
  • 1 limonka
  • kiełki rzodkiewki do przyozdobienia
2 porcje

Wyposażenie

  • okrągła foremka

Instrukcja

  • Łososia posiekać na drobne kawałeczki. Pora umyć, drobno pokroić, dodać do ryby. Dodać sos sriracha, wycisnąć sok z 1 limonki, lekko wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Mango pokroić na drobne kawałeczki.
  • Foremkę ustawić na płaskim talerzu. Na spód wyłożyć mango (mniej więcej 1/3 foremki) i uzupełnić łososiem. Łososia docisnąć lekko przykrywką a foremkę powoli unieść. Te same czynności wykonujemy z pozostałą porcją mango i łososia.
  • Przyozdobić kiełkami rzodkiewki. Podawać z limonką i waflem ryżowym.
    Tatar z łososia na mango
20 minutes
5 from 3 votes

Notes

Gdzie kupić świeżego łososia? Świeży łosoś musi być trzymany na lodzie.  Sprawdzony jest w makro, jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Myślę, że Auchan też będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli nie masz możliwości zakupów w makro. Stanowczo odradzam wykorzystanie ryby hermetycznie pakowanej. Nie nadają się one do spożywania na surowo.

Podsumowanie

Course: Starter
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 20 minutes
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz