
Tatar z łososia na mango to danie dla smakoszy ryb. Lekkie, idealnie smakuje jako starter podczas kolacji we Dwoje:)
Składniki
- 300 g świeżego łososia
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 mały por
- 2 łyżki sosu sriracha
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 wafle ryżowe (najlepiej pełnoziarniste)
- 1 limonka
- kiełki rzodkiewki do przyozdobienia
Wyposażenie
- okrągła foremka
Instrukcja
- Łososia posiekać na drobne kawałeczki. Pora umyć, drobno pokroić, dodać do ryby. Dodać sos sriracha, wycisnąć sok z 1 limonki, lekko wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Mango pokroić na drobne kawałeczki.
- Foremkę ustawić na płaskim talerzu. Na spód wyłożyć mango (mniej więcej 1/3 foremki) i uzupełnić łososiem. Łososia docisnąć lekko przykrywką a foremkę powoli unieść. Te same czynności wykonujemy z pozostałą porcją mango i łososia.
- Przyozdobić kiełkami rzodkiewki. Podawać z limonką i waflem ryżowym.
Notes
Gdzie kupić świeżego łososia? Świeży łosoś musi być trzymany na lodzie. Sprawdzony jest w makro, jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Myślę, że Auchan też będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli nie masz możliwości zakupów w makro. Stanowczo odradzam wykorzystanie ryby hermetycznie pakowanej. Nie nadają się one do spożywania na surowo.
Komentarze