Tartaletki z curd z rabarbaru

Tartaletki z curd z rabarbaru

Pyszne tartaletki z curd z rabarbaru. Tartaletki możesz przygotować kilka dni przed imprezą, można też je mrozić. Natomiast curd z rabarbaru może spędzić w lodówce do 7 dni. Jednak tak długo jeszcze nigdy u mnie nie wytrwał:)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 160 g zimnego masła prosto z lodówki
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 90 g cukru pudru
10 szt.

Wyposażenie

  • foremki (większe) do tartaletek o średnicy 10 cm

Instrukcja

  • Mąkę przesypać na blat lub stolnicę, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, 90 g cukru pudru, szczyptę soli, posiekać razem nożem.
  • Następnie dodać 1 całe jajko. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 2 h do lodówki lub na całą noc.
  • Następnie rozwałkować ciasto, tartaletki powyklejać ciastem (można też powycinać ciasto tartaletkami a następnie wykleić foremki i ponakłuwać widelcem).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół), tartaletki piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
  • Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Curd z rabarbaru

  • Curd z rabarbaru jest bardzo prosty. Pozostawiam Ci tu link do mojego ulubionego przepisu na curd z rabarbaru Znajdziesz tam również poglądowy filmik. Zachęcam do subskrypcji kanału esencjakulinarna na Youtube i oczywiście proszę o łapkę w górę:)
  • Curd po przygotowaniu należy przelać do słoiczków i pozostawić w lodówce na 2h. Po tym czasie można zacząć dekorować tartaletki curdem, owocami i np. mini bezami, jak lubisz:)
    Tartaletki z curd z rabarbaru
5 from 2 votes

Notes

Pyszne tartaletki z curd z rabarbaru, idealne na imprezy, ponieważ zarówno tartaletki jak i curd możesz przygotować wcześniej, przed podaniem wystarczy ozdobić je owocami lub mini bezami. Te tartaletki są bardzo efektowne a do tego pyszne.

Podsumowanie

Course: desery, Tartaletki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz