Tartaletki z curd z rabarbaru
Pyszne tartaletki z curd z rabarbaru. Tartaletki możesz przygotować kilka dni przed imprezą, można też je mrozić. Natomiast curd z rabarbaru może spędzić w lodówce do 7 dni. Jednak tak długo jeszcze nigdy u mnie nie wytrwał:)
Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 160 g zimnego masła prosto z lodówki
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 90 g cukru pudru
Wyposażenie
- foremki (większe) do tartaletek o średnicy 10 cm
Instrukcja
- Mąkę przesypać na blat lub stolnicę, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, 90 g cukru pudru, szczyptę soli, posiekać razem nożem.
- Następnie dodać 1 całe jajko. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 2 h do lodówki lub na całą noc.
- Następnie rozwałkować ciasto, tartaletki powyklejać ciastem (można też powycinać ciasto tartaletkami a następnie wykleić foremki i ponakłuwać widelcem).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół), tartaletki piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.
Curd z rabarbaru
- Curd z rabarbaru jest bardzo prosty. Pozostawiam Ci tu link do mojego ulubionego przepisu na curd z rabarbaru Znajdziesz tam również poglądowy filmik. Zachęcam do subskrypcji kanału esencjakulinarna na Youtube i oczywiście proszę o łapkę w górę:)
- Curd po przygotowaniu należy przelać do słoiczków i pozostawić w lodówce na 2h. Po tym czasie można zacząć dekorować tartaletki curdem, owocami i np. mini bezami, jak lubisz:)
Uwagi
Pyszne tartaletki z curd z rabarbaru, idealne na imprezy, ponieważ zarówno tartaletki jak i curd możesz przygotować wcześniej, przed podaniem wystarczy ozdobić je owocami lub mini bezami. Te tartaletki są bardzo efektowne a do tego pyszne.
Komentarze