Zapiekanka z łososiem, ricottą i szpinakiem

Tarta z łososiem, ricottą i szpinakiem

Pyszna tarta z łososiem, ricottą i szpinakiem, to szybkie danie na ciepło dla całej rodziny!

Składniki

  • 1 okrągłe ciasto na tartę (może być gotowe)
  • 400 gram łososia
  • 150 gram świeżego szpinaku (1 opakowanie)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie ricotty
  • garść małych pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 garści tartej mozarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • kilka listów bazylii lub rukoli do przyozdobienia gotowej zapiekanki
4 porcje

Instrukcja

  • Ciasto wyłożyć na blachę do tarty, uformować palcami, aby dobrze przywierało. Jeśli boki wystają poza blachę, odciąć nożem. Widelcem po nakłuwać ciasto, odstawić.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Wycisnąć czosnek, dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
  • Szpinak umyć, dodać do cebuli, smażyć chwilkę aż zmniejszy swoją objętość, dodać soli i pieprzy do smaku. Nie należy przesadzać z solą ponieważ ricotta jest lekko słona. Wystudzić i wycisnąć z wody. Szpinak musi być suchy, żeby tarta nie była zbyt mokra.
  • Z ricotty odlać wodę, wymieszać ze szpinakiem i wyłożyć na tartę.
  • Łososia pokroić na drobne kawałki wyłożyć na tartę, dodać pomidorki koktajlowe, lekko osolić. Posypać tartą mozarellą i parmezanem.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut. Upieczoną tartę można przyozdobić świeżymi listkami bazylii lub rukoli.
    Zapiekanka z łososiem, ricottą i szpinakiem
15 mins
5 from 1 vote

Notes

Zapiekanka z łososiem, ricottą i szpinakiem to szybki sposób na obiad. Dobrze smakuje również na następny dzień po krótkim podgrzaniu w piekarniku, smacznego!

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 15 mins
Czas pieczenia:: 25 mins
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz