
Pyszna tarta z łososiem, ricottą i szpinakiem, to szybkie danie na ciepło dla całej rodziny!
Składniki
- 1 okrągłe ciasto na tartę (może być gotowe)
- 400 gram łososia
- 150 gram świeżego szpinaku (1 opakowanie)
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie ricotty
- garść małych pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, oliwa
- 2 garści tartej mozarelli
- 1 łyżka tartego parmezanu
- kilka listów bazylii lub rukoli do przyozdobienia gotowej zapiekanki
Instrukcja
- Ciasto wyłożyć na blachę do tarty, uformować palcami, aby dobrze przywierało. Jeśli boki wystają poza blachę, odciąć nożem. Widelcem po nakłuwać ciasto, odstawić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Wycisnąć czosnek, dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
- Szpinak umyć, dodać do cebuli, smażyć chwilkę aż zmniejszy swoją objętość, dodać soli i pieprzy do smaku. Nie należy przesadzać z solą ponieważ ricotta jest lekko słona. Wystudzić i wycisnąć z wody. Szpinak musi być suchy, żeby tarta nie była zbyt mokra.
- Z ricotty odlać wodę, wymieszać ze szpinakiem i wyłożyć na tartę.
- Łososia pokroić na drobne kawałki wyłożyć na tartę, dodać pomidorki koktajlowe, lekko osolić. Posypać tartą mozarellą i parmezanem.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut. Upieczoną tartę można przyozdobić świeżymi listkami bazylii lub rukoli.
Notes
Zapiekanka z łososiem, ricottą i szpinakiem to szybki sposób na obiad. Dobrze smakuje również na następny dzień po krótkim podgrzaniu w piekarniku, smacznego!
Komentarze