Tarta serowa z brzoskwiniami
Szybka w przygotowaniu tarta sernikowa z brzoskwiniami. Delikatna i kremowa na kakaowym kruchym cieście. Poniżej znajdziecie film z moich przygotowań, zapraszam do subskrypcji kanału na YT.
Składniki
Ciasto
- 4 łyżki kakao (ok. 26g)
- 180 g mąki typ 550
- 120 g zimnego masła
- 70 g dronego cukru do wypieków
- 1 całe jajko
Masa serowa
- 500 g twarogu sernikowego z widerka
- 16 g cukru wanilinowego
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 4 szt. świeżych bardzo dojrzałych brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń z zalewy
Wyposażenie
- Forma do tarty
Instrukcja
Kruche ciasto
- Do miski przesypujemy 180g mąki pszennej, dodajemy 4 łyżki ciemnego kakao, 70g drobnego cukru, 120g zimnego masła pokrojonego w kostkę i 1 jajko. Zagniatamy ciasto i zawijamy w folię. Odstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
- Formę na tartę 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. ¼ przygotowanego ciasta odcinamy i odstawiamy do lodówki. Resztę ciasta wkładamy między 2 arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na wielkość formy do tarty. Wyklejamy spód i boki formy na tartę a wystające końcówki odcinamy. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.
- 500g sera twarogowego z wiaderka przekładamy do misy miksera, dodajemy 80g drobnego cukru, 16g cukru wanilinowego, 1 op. budyniu waniliowego i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy 2 jajka i miksujemy już na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Masę odstawiamy.
- Schłodzone kruche ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą. Pieczemy w 190 stopniach (termoobieg) przez 15 minut.
- Brzoskwinie lub nektarynki powinny być bardzo dojrzałe, można też użyć brzoskwiń z puszki. U mnie tym razem świeże brzoskwinie - kroimy w plastry i na pół.
- Z upieczonej tarty zdejmujemy folię aluminiową z fasolą i wykładamy masę serową a następnie pokrojone brzoskwinie. Na górę ścieramy pozostałą ¼ ciasta.
- Pieczemy w 190℃ przez 20 -25 minut (termoobieg).
Film
Uwagi
Bardzo kakaowa tarta sernikowa z dodatkiem brzoskwiń to szybki deser, który pokochasz:)
Komentarze